Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mindre minus än väntat för staten i mars

Statens betalningar resulterade i ett underskott på 12,9 miljarder kronor i mars. Prognosen från Riksgälden låg på 22,7 miljarder kronor.
Ekonomi • Publicerad 11 april 2023
Statens underskott i mars var lägre än Riksgäldens prognos. Karolina Ekholm är chef för Riksgälden. Arkivbild.
Statens underskott i mars var lägre än Riksgäldens prognos. Karolina Ekholm är chef för Riksgälden. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Högre skatteinkomster än beräknat är förklaringen till att underskottet blev mindre än väntat. De högre skatteinkomsterna motverkades delvis av att betalningar från myndigheter var högre än väntat – däribland från Kammarkollegiet och Pensionsmyndigheten.

Statens primärsaldo stärkes även drygt 10 miljarder kronor eftersom medel från Centrala studiestödsnämndens (CSN) avvecklade kreditreserv överfördes till statens budget.

Annons

Primärsaldot försvagades till följd av utbetalningen på omkring 10 miljarder kronor i elprisstöd till hushåll i elområde 3 och 4, avseende perioden oktober 2021 till september 2022.

Statsskulden uppgick till 1 059 miljarder kronor i slutet av mars.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons