1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Miljoner till Borås Textilhögskola

Sveriges Textil- och modeföretag (Teko) satsar på nya uppfinningar. Nu donerar de 3,2 miljoner kronor till Borås Textilhögskola och deras forskning inom smarta textilier.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2008
Tyg som kan lagra ljus. Borås textilhögskola får stöd för sin forskning om smarta tyger.
Tyg som kan lagra ljus. Borås textilhögskola får stöd för sin forskning om smarta tyger.Foto: 
Tyg som kan lagra ljus. Borås textilhögskola får stöd för sin forskning om smarta tyger.
Tyg som kan lagra ljus. Borås textilhögskola får stöd för sin forskning om smarta tyger.Foto: mart Textiles/Textilhögskolan i Borås

Högkolan har satsat hårt på denna forskning de senaste åren och har skapat sig ett gott rykte internationellt. Än är det inte bestämt hur donationen skall användas, men enligt viceprefekten Erik Bresky, räcker den till att finansiera två nya doktorandtjänster under fyra år, skriver Teko-tidningen.

Smarta textilier är tyger som exempelvis kan ändra mönster eller reagera på ljud. En tidigare student på Textilhögskolan har tagit fram en gardin som med hjälp av invävda optiska fibrer kunde samla solljus under dagen för att sedan sprida det på kvällen. (TT Spektra)

Pernilla Östlund
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.