Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljoner till kartläggning av skadade skogar

Skadorna på ungskog från svampinfektioner och djurbete är ett växande problem i norra Sverige. Nu satsar Skogsstyrelsen 3,5 miljoner kronor på att kartlägga omfattningen av de så kallade multiskadorna i flera län.
Natur • Publicerad 12 april 2022
Norrlands tallskogar är särskilt utsatta för svampinfektioner och betande älgar. Arkivbild.
Norrlands tallskogar är särskilt utsatta för svampinfektioner och betande älgar. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

"Har vi den kunskapen kan vi lättare rikta våra insatser för att bromsa utvecklingen och nå ut med information till drabbade skogsägare om hur skadorna bör hanteras", säger Frida Carlstedt, inventeringsledare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Skogsstyrelsen presenterade i början av april en rapport som visar att den svenska skogen är hårt ansatt av granbarkborren, betesskador och olika skadesvampar. Flera av skadorna förvärras ytterligare av klimatförändringarna.

Annons

I Norrland utgörs det största hotet av multiskador från betande djur och svampar. Tallen är mest utsatt, med de största skadorna orsakade av älg och törskatesvamp.

I Svealand är det främst granbarkborren som ställer till problem, och i Götaland handlar det i huvudsak om betesskador.

Kartläggningen av ungskogarna i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrlands län genomförs under våren och försommaren av Sveriges lantbruksuniversitet. Resultaten presenteras i slutet av året.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons