Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljardstöd till EU-grannar i viruskamp

EU-kommissionen erbjuder drygt 33 miljarder kronor till tio grannländer i söder och öster för att hjälpa till mot coronakrisens ekonomiska effekter.
EU • Publicerad 22 april 2020
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj håller möte om coronakrisen.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj håller möte om coronakrisen.Foto: Ukrainska presidentkansliet/AP/TT

"Att stödja våra grannar i kristid är nödvändigt för att hålla hela regionen stabil", säger kommissionens högste ekonomiansvarige, Valdis Dombrovskis, i ett uttalande om onsdagens förslag.

Stödet diskuterades även när EU:s utrikesministrar höll ännu ett webbmöte om coronaläget.

Annons

– Det är väldigt viktigt att vi ger stöd till EU:s grannskap. Om man inte gör det så riskerar man också en smittspridning i EU, för en del i grannskapet ligger efter oss och då kan man få en andra våg, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

Största enskilda stödposten föreslås gå till Ukraina med 1,2 miljarder euro – drygt 13 miljarder svenska kronor. Samtidigt ligger också EU:s politiska stöd till landet fast, vilket särskilt uppskattas av Sverige.

– Jag upplever att det nu finns ett massivt stöd för att fortsätta linjen med stöd till Ukraina – samtidigt som man kräver reformer – och att fortsätta med sanktionerna, säger Linde.

Sanktionerna, främst i form av inreseförbud och frysning av eventuella tillgångar, har riktats mot ryska och ryssvänliga kretsar som utpekas för inblandning i annekteringen av Krim och kriget i östra Ukraina. Något lyftande är ännu inte på gång.

– Det har funnits en viss oro för att man har velat bli lösare, men det tyckte jag inte att jag märkte i dagens diskussion, säger Ann Linde.

Fakta: EU-stöd till grannländer

EU-kommissionen har föreslagit totalt tre miljarder euro i ett stödpaket till tio grannländer i öst och syd för att hjälpa till mot de ekonomiska effekterna av coronakrisen.

Enligt förslaget ska pengarna gå till Albanien (180 miljoner), Bosnien-Hercegovina (250 miljoner), Georgien (150 miljoner), Jordanien (200 miljoner), Kosovo (100 miljoner), Moldavien (100 miljoner), Montenegro (60 miljoner), Nordmakedonien (160 miljoner), Tunisien (600 miljoner) och Ukraina (1,2 miljarder).

Pengarna ska ges i form av förmånliga lån tillgängliga under tolv månader. För att godkännas krävs klartecken från både EU-parlamentet och EU:s medlemsländer i ministerrådet.

Källa: EU-kommissionen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons