Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljarder mystiskt borta från kryptoplattform

Flera miljarder kronor har mystiskt försvunnit från den kraschade plattformen FTX, en handelsplats för kryptovalutor.
Ekonomi • Publicerad 12 november 2022
FTX Arena i Miami. Den kraschade kryptobörsen sponsrade NBA-laget Miami Heat. Nu utreds FTX av amerikanska myndigheter. Arkivbild.
FTX Arena i Miami. Den kraschade kryptobörsen sponsrade NBA-laget Miami Heat. Nu utreds FTX av amerikanska myndigheter. Arkivbild.Foto: Jarmo Pohjaniemi AP/TT.

I fredags ansökte FTX om konkursskydd i USA. I samband med det lämnade medgrundaren Sam Bankman-Fried som vd.

Nu står det klart att 662 miljoner dollar, motsvarande runt 6,8 miljarder kronor, mystiskt har försvunnit från FTX efter det att konkursansökan lämnades in. Uppgifterna kommer från bolagets juridiska rådgivare i USA. Vem som genomfört transaktionerna, eller hur de gått till, är inte klarlagt.

Annons

Enligt källor till Reuters rör det sig om ännu större summor – 1–2 miljarder dollar – som har försvunnit.

Transaktionerna har genomförts trots att myndigheterna på Bahamas, där bolaget har sitt säte, har frusit alla tillgångar med kopplingar till handelsplatsen.

Köpte sin egna valuta

Vd Sam Bankman-Fried uppges på några dagar ha förlorat hela sin förmögenhet. Veckan före kraschen var han god för 16 miljarder dollar. Bolaget värderades som mest till 32 miljarder dollar och har namnkunniga investerare, som det amerikanska riskkapitalbolaget Sequoia Capital.

Sequoia, som tidigare investerat i bland annat Airbnb, Instagram och Whatsapp, skrev i veckan ned sitt innehav i FTX till noll.

Upprinnelsen till kraschen är att det uppdagades att ett annat bolag tillhörande Sam Bankman-Fried, Alameda, haft otydliga kopplingar till FTX. Bland annat har Alameda köpt på sig FTX egna digitala valuta FTT.

Utreds av myndigheter

Det i sin tur fick konkurrenten Binance att sälja hela sitt innehav av FTT, med ett värde på 500 miljoner dollar. Även andra kunder flydde från plattformen som i veckan därför hamnade i akut likviditetsbrist.

I tisdags erbjöd sig Binance att köpa FTX för en bråkdel av det tidigare värdet. Erbjudandet drogs dock snabbt tillbaka igen med kommentaren "Problemen är utom vår kontroll och omöjliga för oss att lösa".

Nu utreder även amerikanska myndigheter FTX.

Kraschen har fått bitcoinkursen att rasa de senaste dagarna till den lägsta nivån sedan november 2020.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons