Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljard till fjärde dos för äldre

Regeringen avsätter 1,2 miljarder kronor i vårändringsbudgeten för att täcka kostnader för en fjärde coviddos för personer över 65 år och eventuella påfyllningar även för yngre.
Coronaviruset • Publicerad 4 april 2022
Socialminister Lena Hallengren (deltar via länk) och finansminister Mikael Damberg (S) presenterar nyheter ur regeringens vårändringsbudget vid en pressträff i Rosenbad.
Socialminister Lena Hallengren (deltar via länk) och finansminister Mikael Damberg (S) presenterar nyheter ur regeringens vårändringsbudget vid en pressträff i Rosenbad.Foto: Jessica Gow/TT

– Vi behöver ha en beredskap för det, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff med finansminister Mikael Damberg (S).

Det är Folkhälsomyndighetens rekommendationer som avgör om en fjärde dos kommer att ges till personer under 65.

Annons

Hallengren påminner om att pandemin inte är över och att vaccinationer är A och O för att hålla pandemin stången.

I vårändringsbudgeten, som lämnas till riksdagen den 19 april, kommer regeringen att föreslå ytterligare 7 miljarder utöver pengarna till fler coviddoser. De går till att täcka redan uppkomna utgifter under årets början och omikronvariantens höga spridning under vintern.

Knappt 6 miljarder kronor, 5,8, skjuts till för att täcka ökade kostnader för sjuklöneersättning till företag samt 1,1 miljarder för tillfällig föräldrapenning samt graviditetsersättning under början av året.

En hel del av finansieringen sker genom lån.

– Det är fullt rimligt när man går igenom en pandemi eller har extraordinära kostnader kopplade till Rysslands krig mot Ukraina, säger Damberg.

Totalt har regeringen och riksdagen avsatt uppemot 600 miljarder för olika typer av pandemikostnader sedan utbrottet av pandemin för drygt två år sedan samt för återstarten av ekonomin, enligt Mikael Damberg.

Det blir något av en slutnota för de insatser som har funnits med i de 27 ändringsbudgetar och två budgetpropositioner som lagts sedan mars 2020, även om vissa siffror fortfarande är osäkra.

– Det är ett astronomiskt stort belopp, säger Mikael Damberg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons