Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Militären fryser regeringskonton i Guinea

Kuppmakarna som tog makten i Guinea i söndags uppger att de har beordrat centralbanken och andra banker att frysa regeringens samtliga bankkonton.
Åtgärden syftar till att "säkra statliga tillgångar", uppger en talesperson för juntan.
Guinea • Publicerad 10 september 2021
En bild av den avsatte presidenten Alpha Condé i huvudstaden Conakry den 9 september.Foto: Sunday Alamba/AP/TT

– Detta innefattar offentliga administrativa och kommersiella anläggningar i alla departement samt presidentkansliet, presidentens program och projekt, medlemmar i den avgående regeringen, högt uppsatta och administratörer vid statliga finansiella institutioner, säger han.

Militärjuntan har uppgett att de genomfört kuppen på grund av att landet vanskötts.

Annons

President Alpha Condé greps under kuppen. Under hans tio år vid makten har landets ekonomiska tillväxt varit stark, men enligt opinionsundersökningar tror invånarna att korruptionen har ökat de senaste året. Det har även missnöjet med ekonomin och levnadsvillkoren gjort.

Under fredagen ska en delegation med västafrikanska ledare komma till Guinea för att bedöma situationen i landet efter kuppen. Många oroar sig för att kuppen ska leda till en återgång till militärstyre.

I onsdags fördömde ledare från det västafrikanska samarbetsblocket Ecowas kuppen och uppmanade militären att släppa Conde.

Enligt vittnesuppgifter har livet i huvudstaden Conakry börjat återgå till det normala. Militära kontrollstationer finns bara kvar vid halvön Kaloum, där huvudstadens administrativa centrum och presidentpalatset ligger.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons