Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Belarus bussar bort migranter – och dit igen?

Migrantlägret vid gränsen mellan Belarus och Polen har tömts. Men Polen anklagar grannlandet för att lika snabbt tvinga tillbaka migranter till gränsen.
45 migranter som lyckats ta sig förbi gränsen har gripits, uppger polska gränsbevakningen.
Belarus • Publicerad 19 november 2021
Webbkarta över området.
Webbkarta över området.Foto: Johan Hallnäs/TT
Omkring 2|000 migranter som har tältat vid gränsen mellan Belarus och Polen har låtit sig köras till en närliggande hangar.
Omkring 2|000 migranter som har tältat vid gränsen mellan Belarus och Polen har låtit sig köras till en närliggande hangar.Foto: Leonid Sjtjeglov/Belta via AP/TT
Det övergivna tältlägret vid gränsen mellan Polen och Belarus.
Det övergivna tältlägret vid gränsen mellan Polen och Belarus.Foto: Leonid Sjtjeglov/Belta via AP/TT
Migranter från Irak har landat i hemlandet efter att ha hämtats hem från Belarus.
Migranter från Irak har landat i hemlandet efter att ha hämtats hem från Belarus.Foto: Hussein Ibrahim/AP/TT

Personerna som gripits lyckades ta sig igenom ett staket. De måste nu återvända till Belarus, uppger polska gränsbevakningen på fredagen.

Den statliga belarusiska nyhetsbyrån Belta publicerar bilder som visar hur migranter på torsdagskvällen gjorde sig redo för natten med täcken, filtar och madrasser inne i logistikhangar. Redan för ett par dagar sedan bussades runt tusen av migranterna till den uppvärmda lokalen, men enligt Belarus valde omkring 800 att stanna kvar i lägret, trots minusgrader.

Annons

Men det gick bara några timmar från det att lägret tömts tills migranter åter kördes till gränsen, uppger Polen.

– De förde fler migranter till stället där det tidigare gjordes ett våldsamt försök att gå över gränsen, säger polska gränsbevakningens talesperson Anna Michalska enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Först var det 100 personer, men belarusierna fortsatte att frakta dit människor i lastbil. Sedan befann sig 500 personer där.

Irakier har återvänt

Ett plan med 431 irakier ombord lyfte också från Minsk på torsdagen. Irak har gjort tydligt att det bara var de som ville återvända hem frivilligt som hämtades.

– Förhållandena var väldigt dåliga. Vi var tvungna att äta gräs och löv från träden, och det var kallt, säger en av migranterna till nyhetsbyrån AFP sedan planet landat i Irak.

Belarus uppger att det totalt finns omkring 7 000 migranter i landet och säger sig vara beredd att ansvara för att skicka hem 5 000 av dem, om de vill, enligt AFP.

Tusentals av migranterna har suttit fast vid gränsen sedan i början av november, med målet att försöka korsa gränsen till Polen och EU. Minst elva av dem har mist livet, enligt hjälporganisationer.

USA hotar med sanktioner

Det kan bli aktuellt för USA att införa nya restriktioner mot Belarus, hälsar landets utrikesminister Antony Blinken, under ett besök i Nigeria.

– De här försöken att använda migration som vapen måste stoppas, säger han.

– Först och främst är det en enorm orätt mot de här människorna som har gjorts till offer genom att användas som verktyg, tillägger han.

Annons

EU har anklagat Belarus president Aleksandr Lukasjenko för att utnyttja migranterna i ett maktspel gentemot väst och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki varnade på torsdagen EU för att hålla direkta samtal med Minsk.

– Vi måste vara medvetna om att alla direkta samtal med Lukasjenko passar honom eftersom de legitimerar hans regim, säger Morawiecki.

200 migranter gripna

Under torsdagen kom också uppgifter från Polens försvarsdepartement om att omkring 200 migranter som tagit sig över gränsen till Polen hade frihetsberövats av polska styrkor. Fem personer, varav tre barn mellan sju och nio år gamla, skadades och fördes till sjukhus under incidenten.

Det polska försvarsdepartementet anklagar Belarus för att ha koordinerat migranternas försök att ta sig över gränsen under natten genom att ha förstört taggtrådsstängslet som skiljer Belarus från Polen och EU, uppenbarligen på det ställe talespersonen Michalska senare refererade till. Migranterna ska sedan ha manats att kasta sten mot de polska soldaterna för att distrahera dem.

Uppgifterna har inte kunnat verifieras, då medier inte har tillträde till gränsområdet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons