Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Migrantbåt fast utanför Italien

Upp emot 300 migranter befinner sig ombord på två fartyg, tillhörande den tyska hjälporganisationen SOS Humanity, utanför Siciliens kust.
Endast det ena fartyget får gå i hamn i Italien och släppa av de mest nödställda ombord.
Italien • Publicerad 5 november 2022
Italiens utrikesminister Antonio Tajani. Arkivbild.
Italiens utrikesminister Antonio Tajani. Arkivbild.Foto: Rolf Vennenbernd/AP/TT

Efter påtryckningar från Frankrike och Tyskland har Italiens nya högerextrema regering beslutat att ett av räddningsfartygen ska få gå i hamn på Sicilien. Det tyska utrikesdepartementet uppmanar Italien att även låta de ombord på det tyskflaggade fartyget Humanitarian 1 att komma i land.

Enligt SOS Humanity ska det finnas hundra ensamkommande minderåriga samt en sju månader gammal bebis ombord.

Annons

– De fortsätter att utsättas för väder och vind och måste tillbringa de kalla nätterna på däck. De sover på golvet medan vinden och vågorna ökar, säger departementets talesperson Wasil Schauseil.

Två veckor till havs

Frankrike och Tyskland har tidigare bett Italiens regering att garantera att 1 100 migranter som räddats till havs av hjälporganisationer får komma i land.

Vissa av dem har varit fast ute till havs i över två veckor och hjälporganisationerna som tar hand om migranterna på tre olika fartyg, har slagit larm om försämrade förhållanden ombord.

Enligt Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin måste Italien enligt internationell lag låta fartyget lägga till, då landet förfogar över den närmaste hamnen.

– Vi tvivlar inte på att Italien kommer att välkomna fartyget, och att de kommer att respektera internationell lag, säger han till den franska nyhetskanalen BFM TV.

Han tillägger att Frankrike och Tyskland har informerat Italien att de båda är redo att ta emot en del av migranterna, så att bördan inte endast faller på Italien.

De skickas bort

Italiens utrikesminister Antonio Tajani säger att sjuka personer, gravida kvinnor eller kvinnor med småbarn kommer att tas emot.

– De som inte möter de kriterierna kommer att tas bort från vårt territorialvatten med fartyget, säger han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons