Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mexikos ekonomi på stora depressionen-nivå

Ekonomi • Publicerad 26 augusti 2020
Nyutexaminerade lärare protesterar mot president López Obradors finanspolitik i Mexico City den 13 augusti, med krav på fler arbetstillfällen och högre löner. Arkivbild.
Nyutexaminerade lärare protesterar mot president López Obradors finanspolitik i Mexico City den 13 augusti, med krav på fler arbetstillfällen och högre löner. Arkivbild.Foto: Fernando Llano/AP/TT

Coronapandemin skördar offer – även ekonomiskt. Den virusorsakade nedstängningen av det mexikanska samhället har kastat ned landet i en ekonomisk kris som inte skådats sedan den stora depressionen.

Mexikos ekonomi väntas krympa med nästan 13 procent år, varnar nu landets centralbank. Det innebär en rekordhög minskning av landets BNP.

Annons

Kritiker anklagar president Andrés Manuel López Obrador för att inte ha tagit till krafttag för att stärka den mexikanska ekonomin, särskilt den privata sektorn, under coronakrisen. Den vänsterorienterade López Obrador försvarar dock sin hantering av krisen med att han prioriterat att hjälpa vanliga mexikaner med lån och stödpaket.

– I motsats till mångas åsikter så bestämde vi oss för att stödja underifrån, i stället för ovanifrån, för att direkt ge stöd till folket, säger han till ett pressuppbåd.

Mexikos regering införde strikta virusrestriktioner i mars och började därefter gradvis återöppna ekonomin i juni.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons