Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mexiko: Pandemin en chock för nya läkare

Coronapandemin har fått vårdpersonal att duka under på ett sjukhus i Mexikos huvudstad.
För tre nyutexaminerade läkare blev vården av covidpatienter en chockstart i yrket.
Mexiko • Publicerad 4 september 2020
Vårdpersonal i skyddskläder i ett covid-19-sjukhus i Mexico City. Mexiko har över 600|000 rapporterade fall av viruset.
Vårdpersonal i skyddskläder i ett covid-19-sjukhus i Mexico City. Mexiko har över 600|000 rapporterade fall av viruset.Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT
Över 1|300 vårdarbetare i Mexiko har avlidit. Här arbetar de iklädda skyddsläder i ett covid-19-sjukhus i Mexico City.
Över 1|300 vårdarbetare i Mexiko har avlidit. Här arbetar de iklädda skyddsläder i ett covid-19-sjukhus i Mexico City.Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT
En kvinna iklädd ansiktsmask går förbi en stängd affär i centrala Mexico City.
En kvinna iklädd ansiktsmask går förbi en stängd affär i centrala Mexico City.Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Mexiko fick sitt första bekräftade coronafall i februari – när landet redan saknade 200 000 läkare. Två månader senare stod den 26-årige nyexaminerade läkaren, Mariana Benítez, som ansvarig för att besluta för vilka som var sjuka nog för att få vård och vilka som var tvungna att söka sig till andra sjukhus i Mexikos huvudstad.

– Det kom till en punkt när det var så många patienter att vi inte kunde ta emot alla, säger Mariana Benítez, som blev helt överrumplad av mängden personer som sökte vård.

Hårt drabbat

Annons

Med över 65 000 döda och 600 000 bekräftade fall av covid-19 är Mexiko ett av de värst drabbade länderna i världen. Fem av de tio värst drabbade länderna, sett till antalet bekräftade fall, ligger i Latinamerika.

Grecia Hernández, som arbetar på samma avdelning som Benítez, tog examen från läkarprogrammet i februari. Hon säger att hon aldrig hade kunnat ana hur hårt pandemin skulle slå. Av de som hittills har dött arbetade 1 320 personer inom vården, nästan hälften var läkare. Trots det menar Hernández att hon känner sig trygg och att hon arbetar med gedigen skyddsutrustning.

– Till en början var det oroande med ovissheten. Men om man följer säkerhetsrutinerna är det ett hyfsat säkert jobb, säger hon.

Stor arbetsbörda

Otto Tavera, som även han arbetar i samma grupp, säger att han och hans kollegor har en mycket tung arbetsbörda och att en del lider av depressionssymtom.

– Men vi är unga. Vi kan härda ut stressen och den press som det innebär att bära en plastdräkt i mellan åtta och tio timmar, säger han.

Trots det hårda arbetet ångrar ingen av de tre sitt karriärval. Men för flera andra läkare i landet har pressen och arbetsbördan blivit för hård.

– Vi har haft läkare som varit borta i över en månad, helt i panik, säger sjukhusets chef José Alejandro Ávalos.

Flera läkare ska även ha sagt att de inte klarat mer och därefter lämnat sina jobb.

Fakta: Corona i Mexiko

Mexico är ett av de värst drabbade länderna i världen, vad gäller både antalet bekräftade coronafall och bekräftade döda med viruset.

Över 600 000 är bekräftat smittade och fler än 65 000 har avlidit med konstaterad smitta.

Mexikos regering införde strikta virusrestriktioner i mars och började därefter gradvis återöppna ekonomin i juni.

Den virusorsakade nedstängningen av det mexikanska samhället har kastat ned landet i den värsta ekonomiska krisen sedan den stora depressionen.

Källor: Johns Hopkins University, AFP

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons