Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Meta får skarp kritik för VIP-lista

Ekonomi • Publicerad 6 december 2022
Mark Zuckerberg får kritik för sin VIP-lista på Facebook. Arkivbild.
Mark Zuckerberg får kritik för sin VIP-lista på Facebook. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik AP/TT

Facebook-ägaren Meta får kritik från sitt eget tillsynsråd, som anser att bolaget låtit potentiellt skadligt innehåll ligga kvar.

Innehållet har gynnat affärsintressen, och brutit mot Facebooks åtagande för mänskliga rättigheter. Det skriver bland annat Financial Times.

Annons

Kritiken framkommer i en omfattande rapport, som tillsynsrådet har lagt ett år på att ta fram. Bakgrunden är att Meta har en mängd särskilt prioriterade användare, som inte modererats på samma sätt som vanliga användare. Inlägg, som normalt skulle ha flaggats och plockats bort direkt, har därför kunnat ligga kvar.

VIP-listans existens avslöjades förra året av Wall Street Journal och visselblåsaren Frances Haugen. Uppgifter om hur många som finns på listan går isär. Enligt WSJ rörde det sig om 5,8 miljoner under 2020, medan Meta menar att det handlar om 660 000 individer.

Nu föreslår rådet en rad större förändringar samt att Meta bättre kontrollerar inlägg från politiker, kändisar och affärspartners.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons