Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Navalnyj mår bättre – väckt ur koma

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tillstånd har förbättras, meddelar det sjukhus i Berlin där han vårdas.
Han har väckts ur den konstgjorda koma han befunnit sig i och förbereds för att kopplas loss från respiratorn.
Ryssland/Tyskland/Storbritannien • Publicerad 7 september 2020
Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin /AP/TT
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.Foto: Alik Keplicz/AP/TT

Sjukhuset Charité uppger också att Navalnyj reagerar på tilltal, men tillägger att det är för tidigt att avgöra vilka eventuella långvariga skador förgiftningen kan ha orsakat.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel håller dörren öppen för straffåtgärder kopplade till det omstridda gasledningsprojektet Nordstream 2, om Ryssland inte ordentligt utreder förgiftandet Navalnyj.

Annons

– Förbundskanslern anser att det är fel att utesluta någonting i det här skedet, svarar talespersonen Steffen Seibert på frågan om Merkel kommer att skydda miljardprojektet om Tyskland går vidare med sanktioner mot Ryssland med anledning av Navalnyj-fallet.

Gasledningen Nordstream 2, som är nära att färdigställas, är tänkt att fördubbla leveranserna av rysk naturgas till Tyskland. Projektet har länge kritiserats av bland andra USA, som befarar att det ska leda till ett alltför stort beroende av rysk energi.

Brittiska reaktioner

Under måndagen kallade Storbritannien upp den ryska ambassadören för att uttrycka sin "djupa bestörtning" över det som hänt Navalnyj.

"I dag kallade Storbritannien Rysslands ambassadör Andrej Kelin för att markera vår djupa bestörtning över förgiftningen. Det är fullständigt oacceptabelt att förbjudna kemiska vapen har använts och Ryssland måste göra en omfattande, transparent utredning", skriver den brittiska utrikesminister Dominic Raab på Twitter.

Raab tillade i inlägget att han var lättad över beskedet att Navalnyjs tillstånd förbättrats.

Kreml förnekar

Navalnyj insjuknade i slutet av augusti under en flygning och behandlades på ett sibiriskt sjukhus innan han evakuerades till Berlin. Tyskland meddelade i förra veckan att man funnit bevis på att han förgiftats med av det extremt giftiga nervgiftet novitjok. Användandet av nervgiftet innebär att den ryska staten måste ha varit inblandad på något sätt, enligt Navalnyjs allierade.

Kreml nekar dock bestämt till all inblandning.

– Försöken att på något sätt koppla samman Ryssland med det som hänt är oacceptabelt, det är absurt, säger talespersonen Dmitrij Peskov.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons