Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bolsonarostöd kopplas till coviddödlighet

Brasilien • Publicerad 15 april 2022
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.Foto: Eraldo Peres/AP/TT

I län där Brasiliens president Jair Bolsonaro fick stort stöd i presidentvalet 2018 var dödligheten i covid-19 avsevärt högre jämfört med i län som inte röstade fram honom, visar en ny studie.

I studien har valresultaten i delstaten Minas Gerais jämförts med covid-19-statistik på länsnivå.

Annons

"Bolsonaro har förnekat allvaret av covid-19, främjat behandlingar utan bevis på effekt och motverkat social distansering, användning av munskydd, lokala nedstängningar och andra skyddsåtgärder", säger en av författarna, Carlos Starling. Vilket "sannolikt har resulterat i högre infektionsfrekvens och dödsfall från covid-19 bland hans anhängare" tillägger han.

Studien, som analyserade data från 21 januari till 10 november i fjol, fann att infektionsfrekvensen var 30 procent högre i län där Bolsonaro vann 2018 – i genomsnitt 7 600 per 100 000 invånare. Dödstalen var 60 procent högre där – i genomsnitt 212 per 100 000.

Covid-19 har krävt mer än 660 000 liv i Brasilien, näst flest efter USA i absoluta tal.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons