Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mer Skype och färre resor i coronavirusets spår

Blekinge Tekniska Högskola följer läget med coronaviruset löpande. Resor har ställts in.
– Vi var snabba med att ta fram rekommendationer, säger Margareta Ahlström, pressansvarig kommunikatör på BTH.
Blekinge • Publicerad 3 mars 2020 • Uppdaterad 4 mars 2020
Möten via elektroniska tjänster som Skype används för fler internationella kontakter under våren.
Möten via elektroniska tjänster som Skype används för fler internationella kontakter under våren.Foto: Patrick Sison

Allt fler arbetsplatser har riktlinjer för hur anställda ska göra för att minimera risken för coronavirus. Det kan handla om hur en resa i ett riskområden ska hanteras.

På BTH med många internationella kontakter har rekommendationerna redan kommit till användning.

Annons

– Vi är en organisation som reser mycket och har många internationella kontakter. Vi ger rekommendationer för besök och resor, och följer utvecklingen hela tiden, säger Margareta Ahlström.

Här saknas innehåll

Resor har ställts in till eller flyttats fram. Det kan exempelvis gälla besök vid partneruniversitet i andra delar av världen. Möten och kontakter sköts oftare via Skype eller på andra elektroniska sätt.

Personer som har varit i ett riskområde har ombetts vänta med att återvända till högskolan i två veckor, och jobba eller studera hemifrån.

BTH gör mer eller mindre dagliga uppdateringar till personal och studenter. De går ut både på svenska och engelska.

– Vi tittar på de rekommendationer som UD och Folkhälsomyndigheten ger, och uppmanar alla att hålla sig uppdaterade och informerade, säger Margareta Ahlström.

Packa upp eller ner? Runtom på olika arbetsplatser används rekommendationerna från UD och Folkhälsomyndigheten för resor.
Packa upp eller ner? Runtom på olika arbetsplatser används rekommendationerna från UD och Folkhälsomyndigheten för resor.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

På Volvo karosserikomponenter i Olofström har man vanligtvis ett kontinuerligt flöde av persontransporter till och från Kina. De har legat nere sedan den 1 februari då elva personer kom tillbaka som sedan fick jobba från sina hem under två veckor.

Enligt kommunikationschefen Andelko Cituljski har Volvo i Olofström fortfarande stopp för persontransporter till och från Kina och det finns för närvarande inget slutdatum för den åtgärden.

– Tills vidare sköter vi alla sådana kontakter med Skype och andra internetlösningar, säger Andelko Cituljski.

Koncernen Roxtec har sitt huvudkontor i Karlskrona, och ger stöd till företagets verksamheter runt om i världen. Rekommendationerna för resor varierar utifrån land och världsdel. Bedömningar görs utifrån dem.

– Vi följer UD:s och Folkhälsomyndighetens rekommendationer här, säger Annette Birgersson, kommunikationschef på Roxtec.

Här saknas innehåll

Annons

På Blekingesjukhuset ligger mycket fokus på smittskyddsenhetens arbete med kontroller och rådgivning.

Region Blekinge är också en stor arbetsplats, med många olika verksamheter. Vården är en del, men i regionen ingår även Blekingetrafiken, kultur, utbildning och regional utveckling.

– Vi har en god beredskap. Vi följer utvecklingen och den nya information som kommer om händelseutvecklingen, säger Jonas Kullberg, HR-direktör i regionen.

Fakta

Reserekommendationer från UD

Utrikesdepartementet avråder sedan 17 februari från alla resor till Hubei-provinsen i Kina, där de första corona-fallen rapporterades in, samt för icke-nödvändiga resor till övriga Kina med undantag för Hongkong och Macau.

Från och med 2 mars gäller avrådan för alla resor till Iran.

Folkhälsomyndigheten bedömer att utbrottet av covid-19 inte behöver leda till begränsningar i resandet enbart på grund av risken för smitta. UD gör en bredare bedömning av säkerhetssituationen.

Källa: UD, Folkhälsomyndigheten

Johanna RundgrenSkicka e-post
Lena KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons