Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Mellanårsvalet i USA – det här står på spel

Två år har gått sedan Joe Biden valdes till president och nu följer inte bara USA utan även världen med spänning mellanårsvalet. Mycket står på spel, och här är förutsättningarna.
USA • Publicerad 7 november 2022
President Joe Biden talar under ett kampanjmöte för New Yorks guvernör Kathy Hochul söndagen den 6 november.
President Joe Biden talar under ett kampanjmöte för New Yorks guvernör Kathy Hochul söndagen den 6 november.Foto: Craig Ruttle/AP/TT

– Vartannat år avgör väljarna i USA vilket parti som får makten i kongressens båda kammare. 35 av senatens 100 platser står på spel och samtliga representanthusets 435.

– I 36 av USA:s 50 delstater samt i tre territorier väljs också guvernörer. Likaså väljs representanter till andra ledande poster i delstaterna. Det påverkar ett brett spektrum av viktiga frågor, från abort till pandemirestriktioner.

Annons

– Valet ses som en indikator på hur väl den sittande presidenten skött sig, och påverkar presidentens möjligheter att driva igenom sin agenda.

– Vanligtvis förlorar partiet som innehar makten i Vita huset ett tvåsiffrigt antal platser i representanthuset – i snitt 26 sedan andra världskriget – och cirka fyra platser i senaten under ett typiskt mellanårsval. Detta eftersom väljarna tenderar att vara kritiska till den sittande presidenten.

– Mätningar indikerar en tydlig seger för Republikanerna i mellanårsvalet 2022. Analytiker spår att partiet får ytterligare mellan 15 och 25 platser i representanthuset, tillräckligt för att ge dem makten. Vad gäller senaten är bilden oklar. En del analytiker tror på en liten framgång för Republikanerna, andra spår ett fortsatt jämviktsläge med 50–50.

– Viktiga frågor på dagordningen i mellanårsvalet 2022 är aborträtten, inflationen, kriminaliteten och invandringen. Aborträtten har dock gått tillbaka i mätningar av väljarnas viktigaste frågor sedan sommaren. Ekonomin ses av väljarna som viktigare än demokratifrågor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons