Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Melania Trump vägrade lugna mobben i Kapitolium

Hon har arbetat under både den tidigare presidenten Donald Trump och hans hustru Melania Trump. Nu kommer Stephanie Grishams bok om tiden i Vita huset – och paret Trump har anledning att oroa sig.
USA • Publicerad 14 september 2021
USA:s tidigare presidentpar Donald och Melania Trump.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Vill du twittra att "alla amerikaner har rätt att protestera fredligt" – men inte hänge sig till laglöshet och våld?

Frågan ställdes via sms till USA:s dåvarande första dam Melania Trump av hennes stabschef Stephanie Grisham, mitt under stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari.

Annons

Svaret kom en minut senare: "Nej".

Inte en enda brief

Melania Trump var då mitt uppe i fotograferingen av en matta hon valt ut till Vita huset, enligt Grishams nya bok “I’ll Take Your Questions Now: What I Saw in The Trump White House” (ungefär "Jag tar era frågor nu: Vad jag såg i Vita huset under Trump) som webbtidningen Politico läst ett utdrag ur.

Några timmar senare sade Grisham upp sig.

Nu 45-åriga Stephanie Grisham jobbade även som kommunikationschef och pressekreterare för presidenten, det sistnämnda mellan juli 2019 och april 2020. Hon blev den förste pressekreteraren i Vita husets historia som inte höll en enda pressbriefing.

Men hon snappade upp information om presidenten, som Donald Trump inte vill att hans hustru ska få reda på, säger en källa i förlagsbranschen till Politico.

– Stephanie vet hemligheter om Trump som inte ens den (tidigare) första damen känner till.. . . De kommer att vara med i boken, säger källan.

Som Marie Antoinette

Grisham skriver vidare att hon efter valet upprepade gånger frågade Melania Trump om hon ville sträcka ut handen till sin efterträdare Jill Biden. Enligt traditionen brukar avgående och tillträdande första dam dricka te i Vita huset.

Men Melania Trump bad Grisham att avvakta, med hänvisning till att varken hon eller Donald Trump trodde att presidentvalet gått rätt till. Den tidigare Trumplojalisten Grisham säger sig ha blivit chockad över att hennes dåvarande chef höll med sin man om att omfattande valfusk förekommit.

I boken jämför Grisham Melania Trump med den franska 1700-talsdrottningen Marie Antoinette, som blev en symbol för de privilegierade klasserna och som avrättades under franska revolutionen.

Enligt Politico försöker paret Trump och deras närmaste medarbetare nu frenetiskt få tag i ett förhandsexemplar av boken, som kommer ut den 5 oktober.

Fakta: Attacken mot USA:s kongress

Den 6 januari samlades USA:s kongressledamöter i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte. Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade han.

De gjorde som han sa. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitoliumbyggnaden och drabbade samman med polis.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons