Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Med på Utøya – nu tar han plats i stortinget

Han var en av de ungdomar som överlevde terrorattentatet på Utøya för tio år sedan. Under måndagen tar Torbjørn Vereide, 32, med stor sannolikhet en plats i det norska stortinget.
Norge • Publicerad 12 september 2021
Utøyaöverlevaren Torbjørn Vereide, 32, kan nu väljas in i stortinget.
Utøyaöverlevaren Torbjørn Vereide, 32, kan nu väljas in i stortinget.Foto: Jostein Vedvik/TT
Torbjørn Vereide intervjuad av pressen på Sundvolden Hotel som en av de första överlevande som kommit i land. Arkivbild.
Torbjørn Vereide intervjuad av pressen på Sundvolden Hotel som en av de första överlevande som kommit i land. Arkivbild.Foto: Aleksander Andersen/NTB/TT
Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre och Torbjørn Vereide diskuterar politik.
Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre och Torbjørn Vereide diskuterar politik.Foto: Privat/TT

Torbjørn Vereide deltog i Arbeiderpartiets ungdomsförbunds läger på ön Utøya i juli 2011. Han var 22 år. När Anders Behring Breivik började skjuta sprang han och sökte skydd bakom en stor sten. Han skickade ett sms till sin mamma: "Om något händer ska ni veta att jag älskar er alla", skrev han.

Breivik kom gående åt hans håll och ropade "Det är polisen, ni kan komma fram." Vereide ropade tillbaka: "Visa din polislegitimation."

Annons

Då kom en kärve med kulor åt hans håll.

Han lyckades ta sig ut i vattnet och plockades upp av en båt som några kommit ut med. Han var bland de första överlevarna som kom fram till Sundvolden Hotel på fastlandet och han blev en av de första som kunde berätta vad som hände ute på ön. 69 av hans kamrater kom aldrig därifrån levande.

Präglat hans liv

Händelsen har präglat hans liv och hans politiska gärning.

– Jag tyckte att det var svårt att fortsätta med politiken, men det var ännu svårare att inte göra det, reflekterar han.

Händelserna på Utøya har satt djupa spår i honom. Och livet har periodvis varit tungt. Under flera år ville han inte erkänna för sig själv att han behövde hjälp. Men när han till slut fattade mod och tog emot hjälpen blev livet lättare.

– Nu är jag stortingskandidat och det är viktigt att visa att även om jag har en stark period så finns det dagar då jag behöver hjälp för att klara mig, säger han.

Som överlevare från Utøya har han besökt skolor för kämpa mot rasism. Och han använder sin egen erfarenhet för att försöka hjälpa andra som mår dåligt att våga sträcka ut en hand.

Har lidit psykiskt

– Det är viktigt för mig att vara öppen med att jag har lidit psykiskt efter det som hände, och att det är okej att behöva någon att prata med som jag har gjort, säger han.

Torbjørn Vereide står överst på Arbeiderpartiets lista i valkretsen för Sogn och Fjordane. Med största sannolikhet tar han en plats i stortinget i morgon. Det är möjligt att han får sällskap av ytterligare upp till fem partikollegor som också befann sig på Utøya den dagen för tio år sedan.

Redan 2013 valdes tre överlevare in. Vid förra valet 2017 var de sex. Fyra av de sex som står högt upp på Arbeiderpartiets listor till höstens val ställer upp för omval.

Annons

– Det finns en slags gemenskap mellan oss. Och kanske speciellt när vi ser hat och extremism i samhället. Jag tror vi alla känner att det som hände kan hända igen, säger han.

Samtidigt är det en kunskap som inte bara bärs av överlevarna utan av hela partiet och av det norska samhället.

Magasinet var laddat med hat

– Magasinet som Breivik laddade, laddades inte bara med kulor. Det var också laddat med hat. Det har nu gått tio år. Och vi måste tillsammans se till att magasinet inte laddas igen. Jag ser ett samband mellan dem som skriver "En politiker förtjänar att skjutas" i ett kommentarsfält på nätet och de kulor som avlossas mot mig, säger han.

Det vore lätt att tänka att överlevarna från Utøya skulle få en särskilt status i partiet. Men det vill Vereide dementera.

– Absolut inte. Det handlar om något som är större än oss som blev skjutna och skjutna mot. Det handlar om samhället. Även om vi bär de fysiska ärren så är jag tacksam för att vi alla har samma ansvar för att stå upp för det vi tror på.

– Om det bara hade varit oss överlevare det handlade om hade det blivit ensamt och svårt.

Fakta: Terrordåden i Norge

Klockan 15.25 den 22 juli 2011 detonerar en sprängladdning i en skåpbil som placerats i regeringskvarteren i Oslo. Åtta människor dödas, nio personer skadas allvarligt och 200 skadas lindrigt.

Två timmar senare sker massakern på Utøya, knappt fyra mil väster om Oslo, där socialdemokratiska Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF vid tidpunkten har sitt årliga sommarläger. 67 personer skjuts ihjäl av gärningsmannen Anders Behring Breivik, som kommit till ön utklädd till polis. Två personer omkom genom drunkning och fall. De flesta av dödsoffren var mellan 14 och 20 år gamla.

Anders Behring Breivik, som numera har bytt namn till Fjotolf Hansen, greps på Utøya och dömdes i augusti 2012 till Norges strängaste straff – 21 års fängelse och förvaring. Förvaring innebär att straffet kan förlängas med fem år i taget om den dömde fortfarande anses farlig för samhället.

Gärningsmannen är dömd för att ha mördat 77 människor. Han har också fällts för terrorbrott.

Källa: 22 juli-kommissionen

Fakta: Terrordåden i Norge

Stortinget är Norges motsvarighet till riksdagen.

Stortinget har 169 ledamöter.

150 platser fördelas efter fasta mandat som fördelats mellan de 19 valdistrikten. Valdistrikten är desamma som de 19 fylkena (länen) som fanns före regionreformen 2020. De fasta mandatens fördelning mellan valkretsarna beräknas på basis av folkmängd.

Därtill kommer 19 utjämningsmandat. Mandatfördelningen sker med det som kallas den jämkade uddatalsmetoden. Det är samma metod som används i Sverige.

Källa: valg.no

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons