Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

McCarthy: Riksrätt ska inledas mot Biden

USA:s representanthus inleder en riksrättsprocess mot president Joe Biden, meddelar talmannen Kevin McCarthy.
Processen handlar om sonen Hunter Bidens affärer.
USA • Publicerad tisdag 20:55
USA:s president Joe Biden. Bild från i måndags.
USA:s president Joe Biden. Bild från i måndags.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Representanthusets republikanska talman Kevin McCarthy meddelar att en riksrättsprocess ska inledas mot USA:s president Joe Biden.
Representanthusets republikanska talman Kevin McCarthy meddelar att en riksrättsprocess ska inledas mot USA:s president Joe Biden.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Republikanen McCarthy skriver på X, tidigare Twitter, att "kommittéer inom representanthuset ska inleda en formell riksrättsutredning mot president Joe Biden. Under de senaste månaderna har republikaner i parlamentet avslöjat allvarliga och trovärdiga anklagelser om president Bidens beteende – en kultur av korruption".

– Det rör sig om anklagelser om maktmissbruk, obstruktion och korruption, och de motiverar ytterligare utredning av representanthuset, säger McCarthy, i ett anförande utanför sitt kontor i kongressen.

McCarthy pressad

Annons

Den "kultur av korruption" som McCarthy nämner rör Bidens son Hunter Biden och handlar främst om olika affärsförbindelser denne hade innan hans far blev USA:s president, skriver nyhetsbyrån AP.

McCarthy meddelar också att han planerar att sammankalla kongressledamöter denna vecka för att överlägga med dem bakom stängda dörrar om riksrättsprocessen mot Joe Biden.

Den republikanske talmannen har varit hårt pressad av sina mest konservativa partivänner i representanthuset att dra i gång en riksrättsprocess mot Biden.

I en kommentar på X kallar Vita huset riksrättsprocessen för "extrem politik av värsta sort".

"Representanthusets republikaner har utrett presidenten under nio månader och de har inte hittat några oegentligheter", skriver talespersonen Ian Sams på plattformen.

Hunter Biden väntas åtalas i slutet av månaden, enligt handlingar som har lämnats in till en federal domstol.

Exakt vad Hunter Biden ska åtalas för är oklart, men enligt CNN handlar det om vapenbrott. Han har även utretts för skattebrott, nämligen att inte ha lämnat in sina inkomstdeklarationer för två år.

Ständig måltavla för Trump

I somras var en överenskommelse på väg, där Hunter Biden skulle erkänna sig skyldig till skattebrott och då slippa åtal för vapeninnehav medan han missbrukade droger. Det avtalet blev dock aldrig verklighet, men Bidens advokater hävdar att det gäller.

Inför presidentvalet 2020 var Hunter Biden en ständig måltavla för den dåvarande presidenten Donald Trumps kampanj. Han utpekades då för sitt alkohol- och drogmissbruk.

Dessutom var Hunter Bidens styrelseuppdrag i ett ukrainskt gasbolag en het politisk fråga. Trump pressade Ukraina att utreda det sistnämnda, vilket sedermera ledde till att Trump ställdes inför riksrätt.

Bakgrund: Riksrätt i USA

Riksrättsförfarandet finns beskrivet i USA:s grundlag. Representanthuset beslutar om riksrätt medan senaten agerar domstol.

När det gäller presidenten kan denne avsättas av kongressen om han eller hon i riksrätten döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser".

Ingen president i USA har blivit avsatt genom riksrätt. Donald Trump (2019–2020, 2021), Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, men friades av senaten.

Andrew Johnson ställdes inför riksrätt efter att han avsatt USA:s krigsminister vilket vid den tiden var ett brott mot en nyinstiftad lag.

Bill Clinton ställdes inför riksrätt efter den så kallade Lewinsky-affären där han ljugit om sin sexuella relation med Monica Lewinsky som arbetade som assistent i Vita Huset.

I Trumps första riksrättsåtal anklagades han för att ha pressat Ukrainas styre för att uppnå egen politisk vinning.

Donald Trumps riksrättsåtal nummer två rörde "anstiftan till uppror". Det syftade på hans felaktiga påståenden om fusk i 2020 års presidentval och det tal Trump höll kort innan hans anhängare stormade kongressen den 6 januari 2021.

Trump är den ende i USA som ställts inför riksrätt två gånger och den ende president som ställts inför riksrätt efter det att han lämnat Vita huset.

När det gäller Richard Nixons fall 1974, efter Watergateskandalen, hade riksrättsprocessen inletts men han avgick innan anklagelsepunkterna hann röstas igenom.

Källor: USA:s grundlag, History.com, The New York Times

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons