1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Mattias har många idéer för Karlskrona

I mer än tio år var Mattias Holmberg chaufför åt landshövdingen i Blekinge.
Nu driver han en nattklubb och har egen cateringfirma i Karlskrona.
- Jag vill att det ska hända saker i Blekinge. Jag vill visa att det som förr var krisens län nu är möjligheternas län.
Nyheter • Publicerad 10 april 2002

Mattias Holmberg sitter djupt nedsjunken i en soffa inne på Bio Bar och Matsalar i Karlskrona. Han är ledigt klädd i jeans och en t-shirt. Lunchserveringen har inte dragit i gång ännu och det är tyst i den annars så sorliga lokalen.

Delägare

Innan Mattias Holmberg blev delägare i nattklubben förra våren arbetade han som landshövdingens chaufför i mer än tio år.

Han fick erbjudandet när han arbetade som vaktmästare på länsstyrelsen och den gamla chauffören skulle gå i pension.

Men även om han trivdes som chaufför ville han mer.

- Jag satt många timmar i bilen och funderade på olika saker man skulle kunna göra för att få Karlskrona mer levande. Så såg jag lösningar i andra städer som jag tyckte borde fungera här, säger han och lutar sig framåt.

Ville satsa

Han bestämde sig då för att satsa på sin egna cateringfirma och bli delägare i Bio Bar. Samtidigt tog han över ansvaret för konferensverksamheten på Bergkvistska gården i Karlskrona.

- Även om restaurang- och barbranschen är osäker och många sa att det inte skulle gå så ville jag satsa. Jag tror att det mesta går om man bara vill och är beredd att arbeta hårt.

Och visst arbetar Mattias Holmberg hårt. Hans arbetsdag är 17 timmar, och han får bara några timmars sömn varje natt. Men hans ögon vittnar inte om den trötthet som han säger att han känner

ibland.

- Min drivkraft är att göra bra saker för Karlskrona. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att flytta härifrån eftersom allt finns här. Vi har ett världsarv, vi har havet, lantbruk, skogsbruk och trevliga invånare. I stället för att folk ska flytta från Blekinge tycker jag att det ska hända saker här som får blekingarna att stanna kvar och andra att flytta hit. Vi måste visa att det som tidigare var krisens län nu är möjligheternas län, säger han.

Bland annat tycker han att företagare och kommunen ska gå samman och göra världsarvsstaden Karlskrona känd som södra Sveriges pärla.

Mattias idéer om hur man ska locka folk till Karlskrona är många.

- Borgmästaregatan kan göras fri från biltrafik och bli som Lilla torg i Malmö, det skulle kunna gå spårvagnar i stan.

- Det kan finnas ett speciellt turistpaket där världsarvsstaden Karlskrona presenterar en rad olika erbjudanden, säger han.

Enligt Mattias Holmberg själv är det just hans idéer och envishet som är hans största styrkor.

- När folk säger att saker inte går att genomföra blir jag ännu mer triggad. Ibland känns det som om det är lite typiskt Blekinge, det där att saker inte går. Men även om mina idéer kanske inte alltid är realistiska tycker jag att det är bättre att ha många idéer än att inte ha några alls, säger han.

Andrum

Det hårda arbetsschemat ger inte Mattias Holmberg mycket utrymme för fritidsintressen. Men när han vill ha andrum brukar han ta med sina föräldrars labrador, Ernst, ut i skogen. Och så är han noga med att belöna sig för allt slit han lägger ner.

- Jag måste göra det för att må bra. Min bil var en sådan belöning, säger han.

De senaste månaderna har Mattias Holmberg arbetet med att få artister till Stjärnsommar som är ett samarrangemang mellan flera krögare i Karlskrona. Bio Bar är också en av de som står bakom Rhapsody in Rock som kommer till Karlskrona i sommar.

Konkurrerar

- Det är bra att vi kan arbeta tillsammans för att få saker att hända. Även om jag vill att folk ska komma hit tycker jag att det är bra att det finns andra ställen och aktiviteter som konkurrerar med oss. Det gör att vi hela tiden måste bättra oss, säger han.

Kan du sakna ditt gamla jobb?

- Ibland. Men det är roligare att driva något eget. Speciellt när det går bra och man får bra respons. Då är det roligt att göra saker för Karlskronaborna.

Han tittar upp mot en av kristallkronorna i taket.

- De dagar jag längtar tillbaka brukar jag kalla det här för lilla residenset. Jag tycker att kristallkronorna gör att det påminner lite om landshövdingens bostad, säger han.

Henrika Åkerman
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.