Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

27 fälls i rekordstort gängmål

Totalt 147 fängelseår döms ut när personer med koppling till det så kallade Vårbynätverket fälls för grov och omfattande brottslighet.
Längst straff, 17 år och tio månader, får den 33-årige Chihab Lamouri, som styrt det "militäriskt organiserade" nätverket.
Brott • Publicerad 14 juli 2021
Illustration från rätten, Chihab Lamouri (till vänster) med sin advokat Filip Rydin under huvudförhandlingen.Foto: Johan Hallnäs/TT
Nätverkets strukturFoto: Johan Hallnäs
Kian Amraée, en av målets två juristdomare, vid en presskonferens.Foto: Erik Simander/TT

– Vår klara bild är att han varit den absoluta ledaren som bestämt både över Vårbynätverkets medlemmar och de resurser som Vårbynätverket haft i form av vapen, sprängämnen, narkotika, förvaringslägenheter, bilar och annan brottslig utrustning, säger juristdomaren Kian Amraée om 33-åringen.

Chihab Lamouri är en av totalt 27 personer som fälls av Södertörns tingsrätt i ett av de största gängmålen Stockholm sett, och som rör grov och organiserade brottslighet som i de allra flesta fall kan kopplas till det så kallade Vårbynätverket med bas i Vårby gård i södra Stockholm.

Kaptener och soldater

Annons

Tingsrätten beskriver ett välorganiserat och hierarkiskt uppbyggt nätverk, där Lamouri varit den tydlige ledaren. Närmast under honom har funnits en "platschef" i Vårby, samt andra män som kan beskrivas som mellanchefer eller kaptener. Dessa kaptener har i sin tur styrt över personer som beskrivs som "kaptener i fält". Längst ned i hierarkin hittas mycket unga personer, som kan kallas soldater eller utförare.

– De har varit inspirerade av militär organisation och de har använt sig av begrepp som förekommer i militära sammanhang, säger Kian Amraée.

"De ka (sic) patrullera sitt område och ha koll som om de vaktar en militärbas", skriver Lamouri exempelvis i samband med att han upprättar ett patrullschema för medlemmarna.

Brotten som begåtts är försök till mord på en 29-åring inom en rivaliserande gruppering – han och Lamouri beskrivs som "dödsfiender" – synnerligen grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott, människorov, rån, försök till grov utpressning, allmänfarlig ödeläggelse och grovt penningtvättsbrott, för att nämna några exempel.

Straffet för Chihab Lamouri blir 17 år och tio månaders fängelse, han bedöms ha varit inblandad i nästan samtliga åtalspunkter som målet rört. Den så kallade platschefen döms till tolv års fängelse medan "kaptenerna" får mellan två och sex års fängelse. "Soldaterna" döms till mellan sex månader och 9,5 års fängelse. En 27-årig man som varit en ledande figur inom ett nätverk med koppling till Hagsätra, och som haft ett nära samarbete med Lamouri, döms till 14 års fängelse.

Tre åtalade frikänns.

Låga straff

Åklagare Anna Stråth säger till TT att hon ännu inte hunnit läsa domen, men att hon spontant är nöjd med den bedömning tingsrätten gör.

– Det verkar som att tingsrätten förstått och delat vår uppfattning om vad som skett och vem som är ansvarig. Spontant när jag ser straffens längd konstaterar jag att tingsrätten möjligen dömt lite väl lågt för vissa personer, men det tar jag ställning till när jag läst domen mer noggrant.

På frågan om vilken betydelse den här domen kan få säger hon att den visar att det inte lönar sig att begå brott:

– Förr eller senare kommer rättvisan i kapp, och då är det långa fängelsestraff som väntar och det är inte värt det.

Annons

Chihab Lamouri har konsekvent nekat till alla anklagelser.

– Vi kommer träffas de närmaste dagarna, men mitt råd till honom har redan varit att vi ska överklaga domen, säger hans advokat Filip Rydin till TT.

"Verklighetsförankring"

Försvaret vänder sig både mot den bild som ges av 33-åringen och hans roll inom nätverket och bevisningen som legat till grund för målet – kommunikation från krypteringstjänsten Encrochat. Rydin har återkommande kritiserat Encrobevisningens laglighet och bristen på transparens rörande hur avlyssningen gått till och hur materialet bearbetats.

Men tingsrätten gör bedömningen att bevisningen är tillförlitlig.

– Bevisningen har så pass mycket verklighetsförankring, så den här Encrobevisningen har vi kunnat lita på. Det har inte bara varit en textmassa eller tomt prat. Det har verkligen varit saker och ting som har hänt i verkligheten som vi har kunnat koppla till verkligheten. Där har vi funnit att den är tillförlitlig, säger Kian Amraée.

Den mest uppmärksammade delen av målet rör den misstänkta kidnappningen av en svensk rapartist förra våren där två andra rapartister, Yasin Mahamoud och Haval Khalil, stått åtalade för inblandning. Yasin Mahamoud döms till fängelse i tio månader för förberedelse till människorov medan Haval Khalil döms till till fängelse i två och ett halvt år för medhjälp till människorov och medhjälp till rån.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons