Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Många vardagsprodukter innehåller PFAS-ämnen

Miljö • Publicerad 2 juli 2021
Två skidvallor innehöll förbjudna ämnen. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Många vardagsprodukter som friluftskläder, skidvallor och cykelvårdsprodukter innehåller skadliga PFAS-ämnen, enligt Kemikalieinspektionen.

Myndigheten har analyserat 31 varor och 31 kemiska produkter på den svenska marknaden, och konstaterar att PFAS-ämnen fanns i 76 procent av de undersökta varorna och produkterna. Två skidvallor innehöll PFAS-ämnen i halter som är förbjudna i Sverige.

Annons

PFAS, eller högfluorerade ämnen, är ett samlingsnamn för en grupp på fler än 4 700 syntetiskt framställda ämnen som bland annat används för att skydda mot smuts och vatten. Ämnena är svåra ett bryta ned och vissa av dem kan vara skadliga för människor och miljön.

"Sverige och en rad andra medlemsländer arbetar för ett brett förbud mot PFAS-ämnen inom EU. Förbudet kan träda i kraft 2025 och det är nu hög tid för företagen att fasa ut dessa ämnen", säger Maryam Ashja, inspektör på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons