Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Många fast på afghansk flygplats

Omkring tusen personer är fast på flygplatsen i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan, i väntan på att kunna flyga ut från landet, .
Afghanistan • Publicerad 6 september 2021
Omkring tusen personer uppges sitta fast på flygplatsen i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.
Omkring tusen personer uppges sitta fast på flygplatsen i Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan.Foto: TT

USA, Qatar och talibanerna förhandlar om hur personerna – bland annat medborgare i USA och personer med visum dit – ska kunna flygas ut.

Vissa har beskrivit det som att talibanerna håller personerna gisslan, och att de vill ha något i utbyte för att låta flygplanen lyfta. Andra – bland annat USA:s utrikesdepartement – beskriver det som att flygplanen har fått grönt ljus, och att man bara väntar på ett sista godkännande innan de kan lämna landet.

"Trycket ökar"

Annons

Många som har tagit sig till flygplatsen i hopp om att kunna fly Afghanistan är kvinnor och flickor, bland annat 34 som tränats i klättring och friidrott av organisationen Ascend.

– Trycket ökar. Folkmassan växer. Det är helt enkelt otäcka scener. Vi kan inte återvända. Flickorna är skräckslagna. Mina flickor är alla hazarer. För dem är det inget alternativ att åka tillbaka, de är riktigt desperata att åka, säger Marina LeGree, grundare för organisationen, till tidningen.

Hazarer är den tredje största folkgruppen i Afghanistan, och var förföljda av talibanerna under deras styre. Rättighetsorganisationen Amnesty har bland annat uppgett att talibaner nyligen mördat hazarer i provinsen Ghazni.

Hjälparbetare ska skyddas

Talibanerna lovade på söndagen att hjälparbetare – både kvinnor och män – ska skyddas och kunna röra sig fritt i Afghanistan, i samband med att FN:s humanitäre chef Martin Griffiths besökte huvudstaden Kabul, uppger FN i ett uttalande.

Efter talibanernas övertagande står landet inför en humanitär kris till följd av torka och ekonomisk kollaps. Halva befolkningen, 18 miljoner människor, behöver humanitärt stöd för att överleva, enligt FN.

"FN-delegationen lovade att fortsätta med humanitärt stöd till det afghanska folket, och (Griffiths) säger att han kommer att uppmana till mer stöd till Afghanistan under kommande möten med givarländer", säger den talibanske talespersonen Suhail Shaheen på Twitter.

Fakta: Mazar-e-Sharif

Strategiskt viktiga Mazar-e-Sharif ligger drygt 30 mil nordväst om Kabul och är provinshuvudstad i Balkh. Sverige ledde under en period den regionala enheten för säkerhet och återuppbyggnad i Mazar-e-Sharif, med säkerhetsansvar för fyra provinser i norra Afghanistan.

Som mest ingick cirka 1 000 svenska soldater och officerare i styrkan. Totalt arbetade fler än 7 000 personer på den svenska basen Camp Northern Lights fram till 2014, då basen lämnades över till den afghanska staten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons