Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Manchesterdådet: Tung kritik mot saktfärdigt MI5

Storbritanniens underrättelsetjänst MI5 fick information som kunde ha förhindrat den förödande terrorattacken vid en konsert i Manchester 2017 då 22 människor miste livet. Men MI5 agerade inte snabbt nog.
Det konstateras i en bister slutrapport om terrorattacken.
Storbritannien • Publicerad 2 mars 2023
Det var i maj 2017 som en självmordsbombare utlöste en sprängladdning i samband med att publiken lämnade en konsert med artisten Ariana Grande. Arkivbild.
Det var i maj 2017 som en självmordsbombare utlöste en sprängladdning i samband med att publiken lämnade en konsert med artisten Ariana Grande. Arkivbild.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

En MI5-anställd har medgivit att det övervägdes att underrättelser som han hade om den 22-årig självmordsbombaren Salman Abedi före dådet, skulle ha kunnat vara av nationellt säkerhetsintresse – men att frågan inte diskuterades snabbt nog.

– Jag har funnit ett betydande förlorat tillfälle att vidta åtgärder som skulle kunna ha förhindrat denna attack, sade den pensionerade domaren John Saunders som har lett utredningen om attacken när den presenterades på torsdagen.

Ingen uppföljning

Annons

Det var i maj 2017 som Salman Abedi utlöste en sprängladdning i samband med en konsert med den amerikanska popstjärnan Ariana Grande på Manchester Arena. Utöver de 22 dödade fick över hundratals personer vård på sjukhus efter attacken.

Abedi ansågs vara av intresse för MI5 mellan januari och juli 2014. Men senare släppte säkerhetstjänstens fokus på honom och informationen följdes inte upp.

Salman Abeidi, som var anhängare till terrorgruppen IS, dog i dådet. Hans bror Hashem Abedi dömdes 2020 till livstids fängelse för att ha varit med och förberett attacken.

Rapporten som presenterades på torsdagen var den tredje och avslutande om terrordådet.

"Plågsamt missade möjligheter"

I de två tidigare har också tung kritik framförts, där bland annat riktad mot arenans säkerhetspersonal och polisens arbete vid brottsplatsen

Richard Scorer, advokat som representerar elva familjer i utredningen, säger att Saunders har avslöjat "plågsamt missade möjligheter".

– Som ett resultat av dessa misslyckanden förlorades en riktig möjlighet att förebygga den här attacken. Det här är en förkrossande slutsats för oss, säger han och slår fast att "misslyckanden som avslöjats i rapporten är oacceptabla".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons