Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Man stenades till döds av mobb – 80 gripna

En man som anklagas för hädelse har stenats ihjäl av en mobb i en by i östra Pakistan, enligt polisen. Omkring 80 personer ska ha gripits för dådet.
Pakistan • Publicerad 13 februari 2022

En väktare skyndade sig till en moské sedan han sett rök i byggnaden. Han upptäckte då en bränd koran och såg en man i färd att bränna ännu en.

Lokalbor i byn, som ligger i distriktet Khanewal, var samtidigt på väg till kvällsbönen och gav sig på mannen. Innan polisen hann ingripa hade mannen stenats ihjäl och hängts upp i ett träd. Vittnen berättar att poliser som försökte stoppa lynchningen blev slagna. De arga människorna kastade även stenar mot polisen och tre skadades, varav en allvarligt.

Annons

Mannen, som var i 40-årsåldern och kom från en grannby, hade lidit av psykisk ohälsa de senaste 15 åren och försvann ofta hemifrån i flera dagar, enligt Munawar Gujjar, polischef i området.

Polisen ska analysera filmer från händelsen för att försöka identifiera gärningsmännen som ska ställas inför rätta, säger Gujjar. Omkring 300 personer beräknas ha deltagit i lynchningen och runt 80 har hittills gripits.

Lynchningar av personer som anklagas för hädelse är vanligt i Pakistan, där hädelse är olagligt och kan straffas med döden. Påtryckningar om att ändra lagen har riktats mot regeringen, men extrema islamister har motarbetat kraven.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons