Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Man misstänks för innehav av radioaktiva ämnen

En man har gripits misstänkt för att ha innehaft radioaktiva ämnen och använt röntgenutrustning. Under dagen har husrannsakan genomförts på flera platser i Karlstad.
Brott • Publicerad 15 juli 2021
Efter spaningsarbete har åklagaren bedömt att en person i Karlstad är på sannolika skäl misstänkt för att ha innehaft radioaktiva ämnen och använt röntgenutrustning. Arkivbild.
Efter spaningsarbete har åklagaren bedömt att en person i Karlstad är på sannolika skäl misstänkt för att ha innehaft radioaktiva ämnen och använt röntgenutrustning. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Personen misstänks för brott mot strålskyddslagen och framkallande av fara för annan, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt kammaråklagare Lukas Tigerstrand rör det sig om en person i 20-årsåldern.

Annons

– Utredningen tyder så här långt på att det är en person som haft ett specialintresse för det här området. Det finns i nuläget inga misstankar på att han skulle använda de här sakerna i något brottsligt syfte, som exempelvis terrorism, säger han till TT.

Utrustning i beslag

Det var genom ett tips till Strålsäkerhetsmyndigheten om att en person kunde inneha strålskyddsklassade ämnen och utrustning som polisen inledde sitt spaningsarbete. Under torsdagen har husrannsakan genomförts på flera platser i Karlstad i samarbete med Strålsäkerhetsmyndigheten och utrustning har tagits i beslag.

– Eftersom vi inte vet hur farliga ämnena är och vilken omfattning det rör sig om har vi velat vara väldigt noggranna och ha ett högt säkerhetstänk. Vi tror dock att vi har hittat det mesta av utrustningen som nu ska undersökas mer ingående på en säker plats, säger Lukas Tigerstrand.

Medger omständigheterna

Mannen har i de inledande förhören gjort vissa medgivanden. Boende i det hus där beslagen gjordes har kontaktats av polisen, men om människor utsatts för strålning återstår att utreda.

– Vi tror inte att det finns någon fara för allmänheten i stort, men det här är utrustning som kan vara farlig om man kommer i kontakt med den och det finns en skälig, det vill säga lägre, misstankegrad om framkallande av fara för annan, säger Lukas Tigerstrand.

Straffskalan för de brott mot strålskyddslagen samt framkallande av fara för annan som mannen misstänks för är böter eller fängelse i upp till två år.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons