Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Macron i London för att hedra de Gaulle

Frankrikes president Emmanuel Macron reste på blixtvisit till London och den brittiske premiärministern Boris Johnson för att hedra Charles de Gaulle, frihetshjälte och president.
Storbritannien/Frankrike • Publicerad 18 juni 2020
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Frankrikes president Emmanuel Macron möttes i London på torsdagen för att hedra förre franske presidenten Charles de Gaulle.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Frankrikes president Emmanuel Macron möttes i London på torsdagen för att hedra förre franske presidenten Charles de Gaulle.Foto: Justin Tallis/AP/TT
Storbritanniens prins Charles och hans fru Camilla träffar Frankrikes president Emmanuel Macron på Clarence house i London.
Storbritanniens prins Charles och hans fru Camilla träffar Frankrikes president Emmanuel Macron på Clarence house i London.Foto: Jonathan Brady/AP/TT
Franska flygvapnets Le Patrouille och brittiska RAF:s Red Arrow uppvisningsflög.
Franska flygvapnets Le Patrouille och brittiska RAF:s Red Arrow uppvisningsflög.Foto: AP/TT

President Macron genomförde på torsdagen sin första utlandsresa sedan coronapandemin bröt ut.

Anledningen: det var på dagen 80 år sedan den franske ledaren Charles de Gaulles berömda radiouttalande, från exilen i London, där han den 18 juni 1940 vädjade till ett besegrat Frankrike att inte ge upp motståndet mot nazisterna.

Annons

Pompa, ståt och historiskt viktiga vingslag präglade Macrons möte med premiärminister Boris Johnson och en separat träff med prins Charles.

Macron hedrade dessutom London med Hederslegionens storkors "då staden födde fram ett fritt Frankrike". Johnson svarade med att överlämna en samling telegram utväxlade mellan de Gaulle och dåvarande premiärminister Winston Churchill.

Det brittiska utträdet ur EU låg som en skugga över Macrons blixtvisit. Den franske presidenten har tidigare uttryckt otålighet kring de utdragna förhandlingarna mellan London och Bryssel.

Efter samtalen mellan Macron och Johnson kom uppgifter om resultaten av dessa: att de två länderna ska samarbeta och stå samlade gentemot yttre problem, men att oenighet verkar råda kring många frågor som rör brexit.

Och över allt detta flög det brittiska flygvapnets uppvisningsplan Red Arrow, i himlen över London mötte dessa det franska flygvapnets plan La Patrouille de France någonstans vid Buckingham Palace.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons