Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Macron: Stridsflyg kommer att dröja

Frankrikes president Emmanuel Macron flaggar för att det kommer att vara omöjligt att skicka eventuella stridsflygplan till Ukraina "de närmaste veckorna".
Ukraina • Publicerad 10 februari 2023
Frankrikes president Emmanuel Macron anlände tillsammans med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen.
Frankrikes president Emmanuel Macron anlände tillsammans med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen.Foto: Mohammed Badra/AP/TT

– Jag utesluter inget. Men det är inte förenligt med de krav som ställs i dag, sade Emmanuel Macron efter EU-toppmötet i Bryssel som avslutades under natten till fredagen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj var inbjuden gäst på torsdagens toppmöte. Dessförinnan träffade han sina motsvarigheter i London och Paris.

Annons

Med till Europa hade Zelenskyj en önskelista som innehöll bland annat stridsflygplan, långdistansrobotar och tunga stridsfordon, men också ammunition.

Storbritannien har erbjudit sig att utbilda ukrainska piloter på västerländska stridsplansmodeller och Polen och Slovakien överväger att skicka Sovjetdesignade Mig-29-plan som Ukraina redan använder.

Macron och de andra EU-ledarna i Bryssel hyllade Zelenskyj som en hjälte under hans besök och lovade att stötta Ukraina tills kriget är vunnet. Men de var försiktiga när det gäller hans begäran om att få stridsflyg.

Farhågan hos Ukrainas europeiska allierade är att Moskva skulle bli provocerat om avancerade västerländska stridsflygplan tillhandahålls till Kiev och att det skulle kunna leda till en öppen konflikt mellan Nato och Ryssland.

– Det är viktigt att vi allierade prioriterar den mest användbara utrustningen och den som kan komma fram snabbast, sade Emmanuel Macron.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons