unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

M: Livstid ska vara normalstraffet för mord

Högsta domstolen slår fast att normalstraffet för mord höjs – och att fler mördare kommer få livstid.
Justitieminister Morgan Johansson (S) ser det som en framgång – Moderaternas Johan Forssell tycker det är ett misslyckande.
– Vår uppfattning är att livstid, lagens strängaste straff, ska vara utgångspunkten för mord, säger Moderaternas Johan Forssell. Arkivbild.
– Vår uppfattning är att livstid, lagens strängaste straff, ska vara utgångspunkten för mord, säger Moderaternas Johan Forssell. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

HD dömer en man som mördat en bekant genom att skära honom i halsen till 18 års fängelse. Mannen fick inte livstid, bland annat eftersom mordet var en impulshandling, vilket ska vara förmildrande.

Mordparagrafen ändrades den 1 januari förra året, och fallet är det första att hamna i högsta instans och därmed bli vägledande för hur landets tingsrätter och hovrätter ska döma när det handlar om mord.

HD slår fast att lagändringen innebär att utgångspunkten för en fällande dom för mord ska vara 16 år, och inte 14 som det tidigare varit.

Vidare menar HD att fler mördare kommer att dömas till livstids fängelse, eftersom tröskeln för att döma ut lagens strängaste straff för mord har sänkts i och med lagändringen.

"Får genomslag"

Justitieminister Morgan Johansson välkomnar HD:s dom: "Det här visar att straffskärpningen för mord som vi drev igenom 2020 kommer att få genomslag. Fler livstidsdomar kommer att utdömas, precis som var avsikten", skriver han i en kommentar till TT.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell tycker inte att regeringen har lyckats.

– Nej, vi är inte nöjda. Vår uppfattning är att livstid, lagens strängaste straff, ska vara utgångspunkten för mord.

– Och om det inte ger livstids fängelse att åka hem till någon och skära av halsen på personen vet jag inte vad som ska ge livstid, säger Forssell, som är noga med att påpeka att han inte kritiserar HD:s dom, utan den nya lagstiftningen.

Livstid utgångspunkten

Moderaterna försökte, tillsammans med en majoritet i justitieutskottet, att skärpa mordparagrafen ytterligare redan under fjolåret, men det underkändes då i Lagrådet.

– Nu har vi fått ett fall i HD, det kanske bör komma något ytterligare, men vi kommer att följa det här. Fortsätter det så här utesluter jag inte att vi måste ta nya initiativ för att få den lagstiftning vi vill, där livstid är normalstraffet och inte något annat.

Fakta: Så ändrades lagen

Tidigare gällde: "Den som berövar annan livet, döms för mord till fängelse på viss tid, lägst tio och högst arton år, eller, om omständigheterna är försvårande, på livstid."
Den nya lagtexten lyder: "Den som berövar annan livet, döms för mord till fängelse på viss tid, lägst tio och högst arton år, eller på livstid. Som skäl för livstids fängelse ska det särskilt beaktas om gärningen föregåtts av noggrann planering, präglats av särskild förslagenhet, syftat till att främja eller dölja annan brottslighet, inneburit svårt lidande för offret eller annars varit särskilt hänsynslös."
Lagändringen bedöms innebära att mord som tidigare lett till fängelse i 15–18 år i stället kommer att bestraffas med fängelse på livstid.
Källa: Regeringen