Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lyxkryssare fast utanför Göteborg

I över två veckor har två stora kryssningsfartyg, tomma på passagerare, legat utanför Vinga i Göteborgs skärgård.
De har stoppats från att lägga till i Danmark – i stället ska besättningen mönstra av i Göteborg.
Coronaviruset • Publicerad 12 september 2020
Den 26 mars i år låg det stora kryssningsfartyget Norwegian Encore i hamnen i Miami, Florida. Nu har den tomma lyxkryssaren seglat till Göteborg.
Den 26 mars i år låg det stora kryssningsfartyget Norwegian Encore i hamnen i Miami, Florida. Nu har den tomma lyxkryssaren seglat till Göteborg.Foto: Al Diaz/AP/TT

Det är oklart hur länge de båda Bahamasflaggade lyxkryssarna, Norwegian Bliss och Norwegian Encore, kommer att bli kvar, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det kan bli en vecka, en månad – eller två. Vi vet inte, säger Åsa Kärnebro, hamnkapten i Göteborgs hamn, till tidningen.

Annons

Fartygen har kapacitet för 4 000 passagerare vardera och brukar göra kryssningar i Alaska, Karibien och längs USA:s kuster, men under pandemin har de likt flera andra kryssningsfartyg styrt mot Europa i hopp om att kryssningssäsongen ska komma i gång tidigare här. Dessutom har Europa många varv där fartygen kan genomgå underhåll.

Planen var att omkring 100 personer i besättningen skulle kliva av fartygen i Danmark, men de stoppades av de danska virusrestriktionerna.

Lyxkryssarna har nu i stället tilldelats tre olika ankarplatser på statligt svenskt vatten, men det är oklart hur lång tid det kommer ta att mönstra av besättningen.

– Beskedet vi fått är att avmönstringen måste ske i omgångar och att det därför kan ta tid, säger Åsa Kärnebro till GP.

Besättningen förs till Landvetter, där personalen får genomgå en vanlig säkerhetskontroll, innan de flygs till sina respektive hemländer.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons