Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

FN-rapportör om Belarus: Risk för ny järnridå

FN:s människorättschef Michelle Bachelet får mandat att övervaka och rapportera om situationen i Belarus fram till årets slut, det är ett av resultaten från dagens videomöte om situationen i landet.
Belarus • Publicerad 18 september 2020
Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja. Arkivbild.
Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Fredagens extrainsatta möte om situationen i Belarus innehöll bland annat tal av Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja från hennes exil i Litauen.

– Jag understryker ännu en gång vår benägenhet att samtala med myndigheter för att nå en fredlig lösning på krisen som drabbat vår nation, säger Tichanovskaja under det videosända mötet.

Annons

– Vi kräver att militärens våld mot fredliga demonstranter omedelbart upphör. Vi kräver ett omedelbart frigivande av politiska fångar, fortsatte oppositionsledaren.

Beslutet att hålla debatten fattades efter stöd från 25 av människorättsrådets 47 medlemmar. Det är sjätte gången i rådets 14-åriga historia som en sådan extrainsatt, så kallad "brådskande debatt", hålls.

FN-chef ska rapportera

Under videmötet avbröts talarna med jämna mellanrum av delegater från Ryssland, Belarus, Kina och Venezuela som invände mot anklagelserna mot belarusiska myndigheter.

Trots detta mynnade mötet bland annat ut i att FN beslutar att utöka sin bevakning av hur mänskliga rättigheter efterlevs i Belarus, något som ska göras av FN:s människorättschef Michelle Bachelet fram till årsskiftet.

Beslutet fattades efter en omröstning där 23 länder röstade för utökad bevakning och endast två emot (Venezuela och Eritrea). 22 länder avstod dock från att rösta.

– Vi får inte tillåta att ännu en järnridå faller över den europeiska kontinenten, sade Anaïs Marin, FN:s rapportör om mänskliga rättigheter i Belarus, under mötet.

"Trovärdiga anklagelser"

Omfattande protester har skakat landet efter valet den 9 augusti, som Aleksandr Lukasjenko påstår sig ha vunnit med 80 procent av rösterna.

Den auktoritäre presidenten, som styrt landet i 26 år, har vägrat gå med på kraven om att kliva åt sidan och har vänt sig till Ryssland för hjälp med att hålla sig fast vid makten.

EU, som begärde mötet i människorättsrådet, har lagt fram ett resolutionsutkast där man uttrycker oro över "trovärdiga anklagelser om människorättsövergrepp som har ägt rum i Belarus inför presidentvalet 2020 och efteråt", samt utbredda trakasserier mot oppositionen, människorättsförsvarare och journalister.

Fakta: Protesterna i Belarus

Belarus nu 65-årige president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepubliken Belarus sedan 1994, och brukar kallas Europas sista diktator.

Efter presidentvalet den 9 augusti 2020 – då Lukasjenko utropade sig till segrare och hävdade att han vunnit 80 procent av rösterna – utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning.

Tusentals personer har sedan dess gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons