Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lugnt i den inledande helgtrafiken

Trafiken flöt på mycket bra under skärtorsdagen.
Trafik • Publicerad 14 april 2022
Långa bilköer på E4 inför påskhelgen. Men inga allvarligare trafikincidenter hade vid 21-tiden inrapporterats till Trafikverket.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Påskhelgen brukar omtalas som en stor reshelg. Men det är en sanning med viss modifikation.

– Ser du till den totala volymen i hela Sverige är trafiken större en vanlig vardag. Det speciella med påsken är att det är mycket bilar ute på ett fåtal platser och vägar, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Annons

Han identifierar två stråk med mycket biltrafik under skärtorsdagen. Ett från västkust- och Göteborgsområdet norrut längs E45 och riksväg 26 mot Dalarna och Jämtland. Det andra stråket är från Mälardalen norrut via riksväg 70 och E4 mot fjällvärlden.

I söder förväntade sig Bengt Olsson också mycket trafik på E6 mellan Malmö och Göteborg. Efter att själv ha kört söderut från Stockholm på E4 till Halland konstaterade han att det varit "gott om trafik" på den vägen under eftermiddagen.

Efter klockan 21 summerade han skärtorsdagen så här:

– Det här har nog varit en av de lugnaste påskupptakter vi haft. På vägsidan har har det varit noll eller intet när det gäller inrapporterade allvarliga olyckor och tågtrafiken har flutit på bra.

Tåg i söder ersätts med buss

Han påminner om att det pågår många underhållsarbeten på järnvägen på sträckan mellan Göteborg och Skåne. På flera delsträckor ersätts tåget med buss.

TT: Varför förlägger ni arbeten på järnvägen till påsken när många vill resa?

– Jämfört med en arbetsdag mitt i veckan är det betydligt färre resande under påsken. Arbetspendlingen är betydligt större än man tror. Dessutom är det gynnsamma arbetstemperaturer i södra Sverige, det är bra med temperaturer med över nollan för underhållsarbete.

Mycket snö i norr

Vädersituationen i norr har varit besvärligare. Snögränsen går någonstans i höjd med Gävle. Och längst upp i landet, från Luleå och norrut, ligger det fortfarande mycket snö kvar sedan det kraftiga snöandet i förra veckan, trots intensiva snöröjningsinsatser.

– Kiruna och Riksgränsen har varit en utmaning. E10 har varit avstängd stundtals eftersom det fanns risk för att köra fast. Det är till och med lavinfara på sina ställen i fjällen, säger Olsson.

Han påminner om att hastigheten på hastighetsskyltarna är satta utifrån körning på torra sommarvägar.

Annons

– Är väderläget ett annat, då måste man förhålla sig till detta. Hålla längre avstånd och sänka hastigheten.

Fakta: Att tänka på i påsktrafiken

Ge dig ut i god tid och pausa med jämna mellanrum.

Undvik om möjligt trafikintensiva vägar och välj vägar med mitträcken eller trafiksäkerhetskameror.

Klockan 13–22 på skärtorsdagen råder omkörningsförbud på E4 mellan Gävle och Tönnebro i norrgående riktning. Den 17 och 18 april råder omkörningsförbud mellan samma klockslag i södergående riktning.

Håll avstånd till bilen framför.

Anpassa hastighet efter väglag och följ hastighetsbegränsningarna.

Se till att alla i bilen är bältade.

Källa: Trafikverket

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons