Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Löneväxling för minst fem miljarder årligen

Arbetsliv • Publicerad 2 april 2022
Många har valt att växla en del av sin lön mot högre pension. Arkivbild.Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Mellan fem och nio miljarder kronor per år. Så stor beräknas totalsumma vara när personer med inkomst över 47 748 kronor i månaden väljer att växla en del lönen mot ett extra pensionssparande, skriver fackförbundet ST:s tidning Publikt.

Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) skriver i rapporten Löneväxling till tjänstepension mellan 110 000 och 150 000 personer valt att göra växlingen.

Annons

Vid löneväxling kan en anställd komma överens med sin arbetsgivare om att byta en del av sin bruttolön mot extra avsättningar till tjänstepensionen. Det kan var skattemässigt fördelaktigt. Enligt rapporten är det fler män än kvinnor som löneväxlar.

ISF bedömer att av de 850 000 anställda med inkomster över 47 748 kronor i månaden har 13 till 17 procent valt att löneväxla.

Exakt hur många som löneväxlar är dock osäkert, eftersom det finns vissa brister i de dataunderlag som ISF har haft för sina bedömningar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons