Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Statsministern: Samarbete med SD ger misstro

Statsminister Stefan Löfven (S) angrep i partiledardebatten M och KD för att ha öppnat dörren mot högerextremism.
Politik • Publicerad 15 september 2021
Statsminister Stefan Löfven (S) avger regeringsförklaringen i samband med riksmötets öppnande. I dag gör han sin sista partiledardebatt i plenisalen.
Statsminister Stefan Löfven (S) avger regeringsförklaringen i samband med riksmötets öppnande. I dag gör han sin sista partiledardebatt i plenisalen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Löfven kritiserade dem som talar om att samarbeten i riksdagen, i stil med decemberöverenskommelsen 2014 eller januariavtalet 2019, skulle vara att mixtra med demokratin eller att ignorera folkviljan.

– Vi har hört liknande påståenden från högerkonservativa ledare runt om i världen, man skapar misstro mot valresultatets legitimitet, hävdade den avgående statsministern i sin sista partiledardebatt i riksdagen.

Annons

Han slog, utan namns nämnande, ned på att vissa partier vill samarbeta med ett parti som urholkar demokratin steg för steg och som har Ungern och Polen som förebild. KD-ledaren Ebba Busch anklagade efteråt Löfven för att köra med fula tricks som enda strategi och värjde sig mot uttryck som "blåbruna" och högerkonservativa.

– Det främsta kortet man har är att försöka brunsmeta en KD-M-regering som kan förhandla och samarbeta med alla partier i för Sverige viktiga frågor, sade Busch.

Men Löfven tycker att "väljarna har rätt att få veta vilka risker partier som vill ge Sverigedemokraterna inflytande är beredda att ta.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson avfärdade Löfvens resonemang och angrepp som en del i spridandet av "konspirationsteorier".

– De flesta förstår att det inte är med verkligheten överensstämmande.

Är det något som är ett hot mot demokratin är det maktfullkomliga socialdemokrater som urholkat rättsväsendet, enligt Åkesson.

"Hotar det vi älskar"

Statsministern, som planerar att avgå om cirka två månader, sade att det handlar om valet mellan att öka sammanhållningen eller "öppna en dörr för krafter som hotar det vi älskar med Sverige".

Moderatledaren Ulf Kristersson kontrade med att angripa regeringen för att ha misslyckats med att lösa Sveriges största problem och ha fokus på fel saker. Kristersson provoceras när regeringen lägger "miljarder" på en familjevecka medan en person i veckan skjuts ihjäl.

– Denna sommar var den blodigaste i svensk historia, hävdade han.

Enligt Kristersson blir Löfvens bokslut efter sju år vid makten "rätt dystert".

Annons

– Men misströsta inte. Moderaterna är redo att samla människor till uppgiften att få ordning på Sverige, sade han.

Även SD-ledaren Jimmie Åkesson gjorde bokslut åt Löfven efter hans sju år vid makten, år med fagert tal men svikna löften.

– Vi står nu här med facit – en otrygghet som sprider sig som en löpeld genom landet.

Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson tog upp det han kallar en "dödsspiral i avrättningar" på våra gator. Och KD:s Ebba Busch sade att regeringen misslyckats med att hantera brottsligheten.

– Vi ryggar inte tillbaka för de problem som lamslagit de rödgröna många gånger.

Hårt vänsterangrepp

Centerledaren Annie Lööf lyfte de för partiet viktiga frågorna stärkt äganderätt för skogsägare och lättnader i strandskyddet som regeringen just nu förhandlar med Centerpartiet.

– Vi kommer att fortsätta kämpa för stärkt äganderätt för Sveriges skogsägare, sade Lööf och lovade att C ska vara en grön, liberal kraft i mitten i den svenska politiken.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar gick till hårt angrepp mot Socialdemokraterna och kallade regeringen historisk svag.

– Den kommer att lämna efter sig massarbetslöshet och vilda västern i det svenska skolsystemet.

Hon kritiserade regeringen för att det pensionstillägg som nu börjat betalas ut inte är värt namnet. Bara hälften berörs och de med lägst pension får inget alls, enligt Dadgostar.

Annons

– Hur kan Socialdemokraterna kalla det lilla tillägget för en satsning på landets pensionärer?

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi sade att alla partiers klimatpolitik borde mätas mot hur den står sig mot Parisavtalet.

– Det är skrämmande att det blåbruna blocket fortfarande hoppas på att någon annan ska göra något, någon annan gång. Det kan man inte kalla klimatpolitik.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons