Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Löfven deltog i minnesceremoni för Srebrenica

Statsminister Stefan Löfven deltog på lördagen, tillsammans med världsledare och andra dignitärer, i en digital minnesceremoni för offren i massakern i Srebrenica i Bosnien-Hercegovina för 25 år sedan.
Ceremonier • Publicerad 11 juli 2020
Minneskyrkogården i Potocari nära Srebrenica.
Minneskyrkogården i Potocari nära Srebrenica.Foto: Kemal Softic/AP/TT
En kvinna rör vid en gravsten på minneskyrkogården.
En kvinna rör vid en gravsten på minneskyrkogården.Foto: Kemal Softic/AP/TT

Ceremonin hölls vid minneskyrkogården i Potocari nära Srebrenica. På grund av coronasmittan fick arrangemanget skalas ner och en stor del av ceremonin skedde digitalt.

Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands president Frank-Walter Steinmeier och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var några deltagare som höll tal via videolänk. Även USA:s före detta president Bill Clinton deltog och talen lades ut löpande som om det vore en fysisk ceremoni.

Annons

– Det här får aldrig hända igen. Ett erkännande av offrens och deras familjers lidande är väsentligt för att gå vidare, sade Stefan Löfven (S) i sitt minnestal.

Han lyfte också fram att Sverige tog emot 60 000 flyktingar från Bosnien-Hercegovina under inbördeskriget och att de tog med sig minnen och erfarenheter som nu är en del av vår gemensamma historia.

Även Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen deltog i ceremonin.

– Efter ett kvarts sekel är Srebrenica fortfarande ett öppet sår i Europas samvete, sade hon.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons