Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

LO-distrikt mötte S och regering om elprisoro

Landets LO-distrikt vill sätta press på Socialdemokraterna på grund av oro för höga priser på el, bensin och diesel.
Politik • Publicerad 17 december 2021
Vi följer frågan noga, säger finansminister Mikael Damberg (S) om hushållen och höga priser på el och drivmedel. Arkivbild.
Vi följer frågan noga, säger finansminister Mikael Damberg (S) om hushållen och höga priser på el och drivmedel. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

– Det är en viktig fråga för LO-förbundens medlemmar och det måste bli en tydlighet från politiken över vad man gör åt detta, säger Olsson efter fredagens digitala möte, ett möte Aftonbladet var först att rapportera om.

Den nye energiministern Khashayar Farmanbar (S) deltog och han beskriver det som ett bra möte med konstruktiv dialog.

Annons

"Precis som jag sade på mötet så följer regeringen utvecklingen noga och ser över vilka åtgärder vi kan vidta." skriver Farmanbar.

Hett ämne

Med på mötet var ordförandena i de tio LO-distrikten och ett trettiotal ledamöter från de socialdemokratiska riksdagsgruppen. Thomas Olsson uppger att det var ett led i LO:s och S:s facklig-politiska samverkan, den här gången i ett hett ämne.

Upphovet, säger han, är de många frågor som distrikten fått från medlemmar och avdelningar över stigande priser på el och på macken. Men också att svaren från politiskt håll och förklaringar om europeiska elmarknader, gaspriser och rysk gas inte riktigt tar skruv.

– Det är mycket som gör det komplext, noterar Olsson men framhåller att det inte är så kul att höra förklaringarna när man får en väldigt hög elräkning.

På frågan om Moderaternas färska utspel om slopad elskatt i januari och februari driver på svarar Thomas Olsson att han inte vill kommentera det förslaget.

Men han lyfter att den norska regeringen har presenterat ett paket som ska lindra de norska hushållens elräkningar.

Sett höga priser

Finansminister Mikael Damberg(S) säger, som ministerkollegan Farmanbar, att regeringen följer frågan noga.

– Vi har sett väldigt höga elkostnader en tid, vi står inför kalla månader och det kan bli fler dyra elräkningar som slår mot konsumenterna.

– Vi tittar på vad man skulle kunna göra om det behövs, säger Damberg till TT men vill inte utveckla det mer.

Däremot, framhåller han, innehåller budgeten som börjar gälla efter årsskiftet en del förstärkningar för hushållens ekonomi. Både som en följd av regeringens egna förslag och de ändringar som M-KD-SD-alternativet innehöll.

Annons

– Det finns breda förstärkningar för hushållen där för att ta Sverige ur pandemin. Och de spelar ju roll också när man ska betala elräkningen, men vi tittar på om det finns insatser att göra på kortare sikt och också hur man kan undvika de pristoppar vi har sett, säger Damberg.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons