Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ljusfenomen i norr förbryllade

Ett underligt ljusfenomen syntes på himlen i stora delar av Norrbotten och norra Västerbotten på torsdagskvällen, rapporterar Norr Media.
Rymden • Publicerad 10 september 2021

– Jag har aldrig sett något liknande, säger vittnet Carl Blomqvist som bor i Bensbyn i Luleå kommun, till mediebolaget.

Det var vid 22-tiden som ljuset plötsligt dök upp på himlen. På läsarbilder som Norr Media har publicerat syns ett ljust runt klot på himlen. Det skulle enligt flera av mediebolagets läsare kunna vara en bolid, en väldigt ljusstark meteor.

Annons

– Var helt skakig efteråt, för under några sekunder blev det starkare i ljusstyrka och då fick jag lite "Armageddon"-vibbar. Till slut antar jag att den brann upp i atmosfären. Efteråt syntes en svag men ganska stor ljusbubbla som långsamt for ned mot horisonten, berättar vittnet Annica från Boden.

Enligt Eric Stempels, astronom vid Uppsala Universitet, är det inte ett föremål som härstammar från rymden som skapar ljusfenomenet.

– Det vi ser är ett ljusspår på himlen som dras efter en raketuppskjutning, säger han till Aftonbladet.

Han förklarar att ljusfenomen skapat av en rymdsten endast varar några sekunder, till skillnad från ljusspåren från raketer.

– Det här är inte ovanligt i den norra delen av Sverige. När man gör uppskjutningar, speciellt från USA, så ligger banan delvis över den nordliga delen av Sverige, säger Stempels.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons