Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ljusdalsbrand omringad men inte under kontroll

I över ett dygn har det brunnit i skogen norr om Ljusdal och branden är ännu inte under kontroll.
– Vi är försiktigt positiva. Det är mycket mindre öppna lågor, men vi kommer att fortsätta med vattenbombning tills det blir mörkt, säger Linnea Van Wagenen, kommunikationschef på Ljusdals kommun.
Bränder • Publicerad 15 juni 2023
Ett två kilometer stort området brinner norr om Ljusdal i Hälsingland.
Ett två kilometer stort området brinner norr om Ljusdal i Hälsingland.Foto: Mats Andersson/TT
Ett 50-tal brandmän från tio brandstationer i Hälsingland och Gästrikland bekämpar terrängbranden.
Ett 50-tal brandmän från tio brandstationer i Hälsingland och Gästrikland bekämpar terrängbranden.Foto: Mats Andersson/TT

Branden startade i onsdags eftermiddag – mest sannolikt av gnistbildning från ett bromsande tåg – och spred sig sedan i terrängen under kvällen. Ett 50-tal brandmän från tio brandstationer i Hälsingland och Gästrikland bekämpar branden längs järnvägsspåret norr om Ljusdal med hjälp från luften.

– Vi har märkt att det är de vattenbombande helikoptrarna som gör att vi kan hålla linjerna. Hela området är omringat nu och det finns inte längre någon risk för spridning, säger Linnea Van Wagenen.

Annons

Också Peter Nystedt, räddningsledare vid räddningstjänsten i Ljusdal, är försiktigt optimistisk. Under natten kommer en naturlig svalka och arbetet kommer att fortgå.

– Det ser ändå rätt skapligt ut. Branden är inte under kontroll men den är heller inte under fortsatt spridning och vi jobbar vidare, säger han till TT vid 21-tiden.

Det är ett cirka 100 hektar stort område som brinner. Tågtrafiken mellan Ånge och Gävle har fått dirigerats om.

– Just nu är man ute och besiktigar banan, men det är för tidigt att säga när trafiken kan återupptas. Vi har i alla fall inte fått några indikationer på att rälsen skulle vara skadad, säger Linnea Van Wagenen.

Enligt prognosen kommer det ta flera dagar innan branden är helt släckt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons