Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

21 konstaterade coronafall i Blekinge - Wittesjö: ”Stanna hemma, sprid inte smittan”

Karlskrona • Publicerad 30 mars 2020
Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare Region Blekinge.
Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare Region Blekinge.Foto: Staffan Lindbom

Med start klockan 13.30 på måndagen höll Region Blekinge en presskonferens för att svara på frågor om coronaviruset och hur det påverkar länets sjukvård.

Region Blekinges livesändning visades på BLT.se via följande länk.

Annons

Enligt Region Blekinge finns det 21 konstaterade fall av corona i Blekinge varav fyra är inlagda på sjukhus och en har avlidit som följd av sjukdomen.

– Blekinge tillhör fortfarande ett av de regioner som har relativt låg coronasmitta. Vi har sedan i fredags sex nya fall konstaterade av covid-19, en ligger på intensivvården, berättade Bengt Wittesjö under presskonferensen.

Den person vårdas på intensiven är i 80-årsåldern. De flesta av de nya smittade har smittats ute i samhället, vilket visar vidare på att Blekinge har en allmän smittspridning.

– Vi måste förvänta oss att vi kommer se samma utveckling här som vi ser i storstäderna, sa Bengt Wittesjö under presskonferensen.

Inför påsk kommer det vara många som reser i så väl Blekinge som i resten av Sverige och till det har Bengt Wittesjö ett tydligt svar till Blekingebor såväl som sommargäster från storstäderna.

– Ta ert ansvar, alla medborgare, stanna hemma och res inte i onödan. Sprid inte smittan, sa Bengt Wittesjö.

Region Blekinge har i ett pressmeddelande meddelat att Blekingesjukhuset i Karlshamn och Karlskrona fortsätter skjuta upp operationer som kan vänta.

– Det innebär att vi prioriterar de operationer som är nödvändiga att genomföra skyndsamt, medan andra operationer får vänta, säger Stefan Österström, stabschef för krisledningen i Region Blekinge.

Region Blekinge efterlyser även kompetent personal och meddelar att ett formulär kommer finnas tillgängligt på deras hemsida. Där kan man anmäla sig om man vill hjälpa till i länet.

Christoffer RobertssonSkicka e-post
Jesper VighagenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons