Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Liseberg vill testa var skräckgränsen går

Nöje • Publicerad torsdag 05:52
Läskigt? Arkivbild.
Läskigt? Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

Hur läskigt får ett besök på en nöjespark vara och ändå ge en maximal positiv effekt av en skräckupplevelse?

Det tänker nöjesparken Liseberg ta reda på med hjälp av skräckforskning på mänskliga försökskaniner, skriver Bohusläningen.

Annons

Tillsammans med danska forskare på Århus universitet ska Liseberg undersöka var gränsen för underhållningsskräck går och man söker nu deltagare i alla åldrar från hela världen för att på en hemlig plats utsätta dem för skräckfyllda upplevelser.

Experimentet har döpts till "Peak fear" och ska ske under forskares och psykologers närvaro som har designat upplevelser utefter deltagarnas värsta rädslor.

Tanken är att få fram riktigt skräckfyllda upplevelser i tid till Halloween och Lisebergs Halloweenpark.

Enligt Mathias Clasen, filosofie doktor på Recreational Fear Lab vid Århus universitet, kan skräckunderhållning ha flera positiva effekter och kan fungera som ett "vaccin" för att bygga upp motståndskraft mot stress och ångest.

Parken söker testkaniner från hela världen men har riktat informationen till främst USA, Storbritannien, Danmark, Sverige, Norge och Tyskland.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons