Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Linde: Vi har rätt lägga oss i Djalalis fall

Utrikesminister Ann Linde tillbakavisar Irans påstående att Sverige inte har rätt att lägga sig i fallet med svenskiraniern Ahmadreza Djalali som hotas av dödsstraff.
Politik • Publicerad 27 november 2020
Utrikesminister Ann Linde (S) hävdar att Sverige visst har rätt att lägga sig i fallet med dödsstraffet mot svenskiranske Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Iran.
Utrikesminister Ann Linde (S) hävdar att Sverige visst har rätt att lägga sig i fallet med dödsstraffet mot svenskiranske Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Iran.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Häromdagen kom beskedet att den svenskiranske läkaren Ahmadreza Djalali skulle föras till Karajfängelset utanför Teheran i väntan på verkställandet av dödsstraffet som han är dömd till efter påstått spionage.

När Ann Linde tog upp frågan med Irans utrikesministern, kom ett officiellt uttalande från iranska utrikesdepartementet som varnade Sverige för att lägga sig i Irans interna angelägenheter.

Full rätt

Annons

– Vi anser ju fortfarande att Djalali är svensk medborgare och därför har vi full rätt att lägga oss i det här fallet. Vi har begärt konsulärt tillträde, vi har inte fått det, vi har krävt att dödsstraffet inte ska genomföras och vi har tagit upp den här frågan i alla sammanhang och det har också andra länder och EU gjort, säger Ann Linde.

– Vi har oförtröttligt försökt hitta en lösning. Det var också därför jag tog upp det häromdagen när vi hörde om en försämrad situation för Djalali. Jag har också talat med hans fru och UD har varit i kontinuerlig kontakt med henne de senaste åren.

Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson kritiserar regeringens hantering av fallet.

– Det finns stora frågetecken kring hur regeringen har agerat och hur de agerar nu. Ett av frågetecknen är varför Sverige och UD inte tar hjälp av de länder som erbjudit sig att via sina kontakter och kanaler hjälpa till. USA har gjort det. Sverige har tackat nej, säger Adaktusson till TT.

Inte genomföras

Men Ann Linde avfärdar påståendet.

– Vi har många kontakter med olika länder och självklart går jag inte in på några sådana detaljer. Jag tror inte att Lars Adaktusson tror att vi är så dumma att vi inte tar den hjälp vi får på något sätt. Men vilken hjälp som erbjudits är självklart inte något jag skulle gå in på, säger hon.

Lars Adaktusson är också kritisk till att UD bara kräver att dödsstraffet inte ska genomföras och inte att han ska frisläppas.

– Jag har inte fått något svar. Det innebär ju att man antyder att han har gjort något. Så länge han inte fått någon rättegång och sin sak prövad, så måste man utgå ifrån att han är oskyldig, säger Adaktusson.

Ann Linde svarar inte på frågan varför man inte kräver hans frisläppande.

– Det viktiga nu är att dödsstraffet inte genomförs, säger hon.

Annons

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons