Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Linde till Lavrov: Så funkar coronastrategin

Den blågula coronastrategin dominerade när utrikesminister Ann Linde (S) möttes digitalt på tu man hand med sin ryske kollega Sergej Lavrov.
Ryssland • Publicerad 27 maj 2020
Utrikesminister Ann Linde (S) fotograferad på utrikesdepartementet i Stockholm.
Utrikesminister Ann Linde (S) fotograferad på utrikesdepartementet i Stockholm.Foto: Claudio Bresciani/TT
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

De båda utrikesministrarna pratade i över en timme. Linde säger att det var angeläget att förklara den svenska strategin mot covid-19-pandemin.

– Även i ryska medier har det förekommit missförstånd. Det har varit neutrala beskrivningar men också felaktiga, säger hon.

Annons

TT: Kändes det som Lavrov förstod?

– Jag skulle vilja säga att han gjorde det. Han sade att han förstått att vi har ett annat sätt än många andra länder och att det väcker intresse.

"Helt annan syn"

Onsdagens samtal berörde också Ukraina och regional säkerhet, i ljuset av att Sverige 2021 tar över ordförandeskapet för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (Osse) och Ryssland parallellt blir ordförande i Arktiska rådet. Samarbetet i det sistnämnda beskriver Linde som lätt och konstruktivt, då det handlar om "fred, klimat och människor".

Osse är mer komplext. Linde har tidigare sagt att Sverige kommer att driva en tydlig linje i Ukrainafrågan under sitt ordförandeskap. Sverige, liksom övriga EU, vill se en lösning på konflikten i östra Ukraina – där ryskstödda separatister bedriver ett krig mot regeringsstyrkor. EU är också starkt kritiskt mot Rysslands annektering av Krim, något som lett till globala sanktioner.

– Ryssland har en helt annan syn än vi och resterande EU, konstaterar Linde.

– Och även om vi tycker väldigt olika är det viktigt för Sverige att kunna föra en diskussion med Ryssland.

Runt Östersjön

Linde beskriver dagens svenskryska relation som "konstruktiv" och "på god fot". Hon radar upp en rad frågor som är viktiga för både Stockholm och Moskva, bland dem situationen i Syrien, läget i Venezuela och samarbetet runt Östersjön.

– VI har en hel del internationell brottslighet där och vi måste samarbeta i Östersjöländerna, säger hon.

– Vi ska tillsätta en ambassadör som jobbar med internationell brottslighet, vilket Lavrov fann intressant.

Fakta: Konflikten i Ukraina

Euromajdanprotesterna i Ukraina 2013–2014 kulminerade i att den proryske presidenten Viktor Janukovytj avsattes. Samtidigt försämrades relationen mellan Kiev och Moskva kraftigt.

2014 annekterade Ryssland i strid mot internationell rätt Krimhalvön. Parallellt bröt strider ut i östra Ukraina mellan regeringsstyrkor och ryskstödda separatister.

Konflikten i östra Ukraina beräknas ha kostat drygt 13 000 människor livet samtidigt som en miljon flytt sina hem.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gick till val på att avsluta kriget och har sedan sitt tillträde i maj i fjol försökt väcka liv i fredsprocessen.

En serie uppgörelser om vapenvila har ingåtts, vilket har bidragit till att minska våldet, men striderna har aldrig upphört helt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons