Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Linde: "Hårdaste medel" mot Belarus

Tonläget skruvas snabbt upp i migrantbråket mellan Polen och Belarus. Polen befarar en eskalering "av väpnat slag".
Europa • Publicerad 9 november 2021
Migranter med barn vid gränsen Belarus–Polen. På andra sidan syns de polska soldaternas vita hjälmar.
Migranter med barn vid gränsen Belarus–Polen. På andra sidan syns de polska soldaternas vita hjälmar.Foto: Leonid Sjtjeglov/AP/TT
Flygbild som Polen publicerat, med migranter på den belarusiska sidan överst, uppradad polsk gränspersonal längst ned.
Flygbild som Polen publicerat, med migranter på den belarusiska sidan överst, uppradad polsk gränspersonal längst ned.Foto: Polens försvarsdeparement/AP/TT
Ann Linde (S). Bild från i september.
Ann Linde (S). Bild från i september.Foto: Pontus Lundahl/TT
Polsk polis bevakar den avspärrade zon som upprättats längs gränsen mot Belarus. Zonen gör det svårt att få tillförlitlig information kring vad som händer vid gränsen.
Polsk polis bevakar den avspärrade zon som upprättats längs gränsen mot Belarus. Zonen gör det svårt att få tillförlitlig information kring vad som händer vid gränsen.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kallar de migranter som samlats vid gränsen för "en hybridattack från (den belarusiske ledaren) Lukasjenkos regim, riktad mot oss alla".

"Vi kommer inte att låta oss skrämmas, utan försvarar freden i Europa tillsammans med våra partner från Nato och EU", tillägger han på Twitter i ett inlägg som är skrivet på engelska – uppenbarligen avsett för en internationell publik.

Annons

Warszawa-regeringens talesman Piotr Müller säger att "folk med kopplingar till belarusiska specialstyrkor" organiserar migranttrafiken. Såvitt känt är migranterna ofta från Mellanöstern, flyende från krig och fattigdom. Men de har nu blivit brickor i ett grymt storpolitiskt spel, där Belarus enligt EU är ute efter att sprida split och oro.

– Vi befarar att denna typ av händelser kan eskalera vid Polens gräns den närmaste tiden, och då av väpnat slag, säger Müller till medier.

"Utsatta människor"

Polens försvarsdepartement har lagt ut filmer som bland annat påstås visa belarusisk militär i närheten av migranterna vid gränsövergången Kuznice.

Belarus slår ifrån sig allt ansvar för att flyktingar tar vägen genom landet i hopp om en bättre framtid i Västeuropa.

"Vi vill varna den polska sidan i förväg mot att rikta provokationer mot Republiken Belarus, som skulle kunna bli svepskäl för olagligt våld mot utsatta obeväpnade människor, bland dem många barn och kvinnor", citerar nyhetsbyråer en kommuniké från utrikesdepartementet i Minsk.

EU fördömer Belarus agerande och förbereder nu nya sanktioner. Utrikesminister Ann Linde (S) hoppas att sådana ska kunna klubbas när unionens utrikesministrar möts i början av nästa vecka.

– Från svensk sida kommer vi inte att sinka beslutet med någon enda minut.

– Det är ju en förfärlig situation för de här människorna som helt samvetslöst utnyttjas av Belarus som en slags hybridattack mot EU, säger hon till TT.

Pratar med Putin

EU har redan infört en rad straffåtgärder mot Lukasjenko efter det allmänt utdömda valet i Belarus förra året. De har inte fått någon vidare effekt, men Linde säger att längre tillbaka har omvärldens åtgärder bland annat fått Minsk-regimen att släppa politiska fångar.

– Vi måste använda de hårdaste medel EU har, vilket är den här typen av sanktioner.

Annons

Lukasjenko diskuterade på tisdagen krisen med sin mäktigaste allierade, Rysslands president Vladimir Putin, rapporterar den regimtrogna nyhetsbyrån Belta. Enligt referatet tog de bland annat upp "det hårdföra agerandet från polsk sida mot civila" vid gränsen.

"Det underströks att det är speciellt oroväckande att reguljär polsk trupp samlas vid gränsen", skriver Belta.

Till Tyskland

Polen säger sig ha minst 12 000 man på plats för att skydda gränsen. Det kan jämföras med att det enligt EU-kommissionens beräkningar finns runt 2 000 migranter på den belarusiska sidan.

Tidigare har en del migranter tagit sig igenom och vidare till Tyskland, vilket stärker engagemanget från EU:s stormakt.

– Vi måste hjälpa den polska regeringen att säkra gränsen, säger den tyske inrikesministern Horst Seehofer till tidningen Bild.

På liknande sätt som Lukasjenko backas upp av Ryssland måste EU sluta upp kring Polen, menar han. Seehofer uttrycker stöd för Polens hårdhänta linje, som ofta inneburit brutala scener när migranter rent fysiskt hindras från att ta sig över gränsen.

– Ja, jag håller med om detta. Naturligtvis ska man inte använda skjutvapen, men övriga medel som står till buds, säger han.

Varna för fälla

Ann Linde säger att polackerna måste både hålla gränsen och värna migranterna.

– Jag ser ju att Polen försöker skydda EU:s yttre gräns, och jag förutsätter att man följer internationell rätt.

Linde betonar att man samtidigt behöver nå ut med information om situationen i migranternas ursprungsländer, ofta i Mellanöstern. EU skickar kommissionären Margaritis Schinas för att förvissa sig om att myndigheterna där gör allt för att hindra att medborgarna "fastnar i den fälla som de belarusiska myndigheterna har iscensatt", som kommissionsordföranden Ursula von der Leyen uttrycker det.

Fakta: Belarus

Belarus är knappt hälften så stort som Sverige. En area på 207 600 kvadratkilometer gör landet till Europas 13:e största. Befolkningen är något mindre än Sveriges, 9,3 miljoner.

För ett sekel sedan blev Belarus en del av Sovjetunionen, och även efter självständigheten i början av 1990-talet har landet förblivit tätt knutet till den mäktiga grannen Ryssland.

Landet styrs av den hårdföre Aleksandr Lukasjenko. Han vann presidentvalet 1994, och har sedan genom åren sett till att stärka sin makt så att han blivit känd som "Europas siste diktator".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons