Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Le Pen vill bötfälla slöjbärare

Högerextrema presidentkandidaten Marine Le Pen säger i en intervju med franska radion RTL att hon vill bötfälla de som bär slöja i offentliga utrymmen.
Frankrike • Publicerad 7 april 2022
Franska högerextrema presidentkandidaten Marine Le Pen. Arkivbild.
Franska högerextrema presidentkandidaten Marine Le Pen. Arkivbild.Foto: Ludovic Marin/AP/TT

Frankrike har under de senaste åren infört lagar som begränsar bruket av bland annat heltäckande slöjor och andra religiösa symboler i vissa sammanhang.

Le Pens senaste utspel, tre dagar före presidentvalet på söndag, skulle innebära ytterligare restriktioner för Frankrikes muslimska befolkning.

Annons

– Människor skulle få böter, på samma sätt som att det är olagligt att inte använda bilbälte, säger hon till radion.

För att inte bryta mot konstitutionen, vilket Le Pens förslag om att bötfälla slöjbärare riskerar att göra, så vill hon instifta bötesstraffet först efter en folkomröstning. Hon säger i intervjun att hon är säker på att detta är "vad fransmännen vill".

Le Pen (med nationalistiska partiet Nationell samling, RN) är i nuläget den kandidat med bäst chanser att utmana sittande president Emmanuel Macron (mittenpartiet Republiken på väg, LREM).

Enligt den senaste mätningen från opinionsinstitutet Ipsos har skulle 27 procent av befolkningen rösta på Macron, medan Le Pen är den näst mest populära kandidaten med 20,5 procent.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons