Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Lättade passagerare lämnar Kabul i charterplan

Drygt ett hundratal passagerare klev ombord på Qatar Airways chartrade plan på torsdagen.
Efter en lång, lång väntan kunde det första civila flyget lämna Kabuls flygplats sedan den kaotiska evakueringen avslutats.
Afghanistan • Publicerad 9 september 2021
Talibaner promenerar förbi det plan som lyfte från Kabuls flygplats på torsdagen.Foto: Bernat Armangue/AP/TT
Passagerare går på Qatar Airways plan i Kabul.Foto: Bernat Armangue/AP/TT
Demonstrationer är inte tillåtna i Afghanistan i nuläget, och kommer i framtiden att kräva tillstånd från justitiedepartementet, meddelade talibanrörelsen på onsdagskvällen. Arkivbild.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Passagerarna som ville lämna Afghanistan väntade i timmar på flygplatsen som i princip varit stängd sedan evakueringen avslutades 30 augusti.

Så öppnades gaten till det chartrade planet, och ett drygt 100-tal resenärer kunde hoppas att nå sina mål.

Flera nationaliteter

Annons

Enligt diplomatiska källor och svallande rykten skulle 200 personer få komma med planet. Men när det väl lyfte med Qatars huvudstad Doha som destination fanns 113 passagerare ombord, skriver Reuters.

Många av dem sades vara amerikanska medborgare, men minst 13 av dem hade Storbritannien som mål. Även Nederländerna, Tyskland, Kanada och Ukraina väntade på ankommande, rapporterar BBC.

Lågintensiv dramatik präglade avgången innan Boeingplanet modell 777 kunde lämna flygplatsen. Frågan var om det nya talibanstyret skulle tillåta flygningen, och vilka som skulle få följa med.

AFP:s reporter på plats berättar hur en mamma med barn i vagn tog sig till planet medan hennes man såg till att två unga pojkar kom med flygplansbussen.

Utanför planet patrullerade beväpnade talibaner, som tagit kontroll över flygplatsen sedan evakueringen av omkring 124 000 personer avslutats.

Själva flygningen var odramatisk, och de resande togs emot på Qatars internationella flygplats efter att ha landat.

Men diplomatiska utspel kantade resan, där Qatars utrikesminister Mohammed bin Abdulrahman tackade talibanerna för samarbete.

– Flygplatsen har testats och gjorts operationsduglig de senaste dagarna, säger utrikesministern.

Beslutet om att civilflyg åter kunde lämna Afghanistan har fattats efter det att USA:s särskilda sändebud Zalmay Khalilzad satt press på talibanerna, säger en amerikansk tjänsteman till Reuters.

USA konstaterade att talibanerna agerat korrekt. I ett uttalande från Vita huset meddelade man att det hela gått "affärsmässigt och professionellt tillväga", skriver AFP.

Förbud mot demonstrationer

Annons

Talibanernas tillåtelse att låta civilflyg flyga kom samtidigt som det nya styret i Afghanistan skärpte tonen mot oppositionella.

Medieuppgifter och publicerade bilder visade två journalister med svåra skador på ben och rygg.

De två ska ha gripits av talibaner, och misshandlats i fångenskap.

– En av talibanerna trampade foten mot mitt huvud, och tryckte ned mitt ansikte mot asfalten, sade fotograf Nematulla Naqdi till nyhetsbyrån AFP.

Journalisterna bevakade en demonstration, med främst kvinnor, utanför en polisstation.

På onsdagskvällen meddelade talibanerna att demonstrationer behöver tillstånd från justitiedepartementet, men att det för tillfället inte tillåts några demonstrationer alls.

Tidigare i veckan upplöstes protester med hundratals deltagare på flera håll i Afghanistan, bland annat i huvudstaden Kabul. I staden Herat sköts två människor till döds under en demonstration.

Många av västvärldens ledare följer noggrant utvecklingen för att bedöma om talibanerna, som är terrorstämplade av FN:s säkerhetsråd, följer grundläggande mänskliga rättigheter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons