1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Läsarbrevet: Jag är rädd om mina vilda blommor

Kerstin Strömer läste om Kerstin Porsheds klimatdagbok och ville dela med sig av sin vardag. Så här berättar hon om en helt vanlig dag i Sjöhaga:
Kerstin Strömer vill värna om de vilda bina.
Foto: Jens Meyer

På tisdagar och lördagar kör jag och min sambo och handlar. Det är för långt att cykla för mig. Vi kör lugnt och sansat utom när vi kör om, då tycker vi att det är bra att man kommer om fort. Jag har alltid egna papperspåsar med i bilen och små plastpåsar till grönsakerna i fickan. Sedan handlar vi inte mer än vad vi äter.

Blir det över så fryser jag in det. Slänger aldrig mat. När sopgubben kommer och hämtar soporna är det bara fyra påsar var 14:e dag.

Om vädret tillåter går jag sedan ut på tomten för att se vad som behöver göras. För det mesta blir det gräsklippning. Min sambo tar trimmern men jag ligger på knäna med liten kratta och kantsax och krattar och klipper och slänger klippet i komposten. Det är en ren njutning att ligga där och lyssna till näktergalen några meter bort. I komposten samlar jag förutom gräsklipp och mossa, eklöv och tång och aska. Det tar tre år innan kompostjorden är färdig och den vänds varje år. Jorden blir alldeles utmärkt att plantera blommor i och till utjämning i gräset. Den blir mycket näringsrik. Sedan brukar jag lägga nässlor i vatten en vecka för att använda till gödning. Det är också näringsrikt. Regnvattnet samlas i en tunna för att vattna med.

Jag är också rädd om mina vilda blommor som tjärblommor och mandelblom i gräsmattan eftersom bin och humlor och fjärilar gillar att uppsöka dem.

Om jag skulle vara i behov av en dusch så går jag in och tar en sådan. men behovet dyker inte upp så ofta. Sedann släcker jag alltid lamporna när jag inte ska vara i rummet längre.

När natten faller på somnar jag med gott samvete (för det mesta). Förmodligen skulle jag kunna göra mycket mer om jag bara kom på något och det inte vore för jobbigt.

Läs mer

Ronneby

Skräp dumpat i naturen

Hög med sopor anmälda till polisen

Intervju

TV: Efter KHK:s degradering – ”vi ska snabbt ta oss tillbaka”

Tobias Larsson om beskedet, framtidsplanerna och säsongskorten

Coronasmitta i Blekinge

Blekingesjukhuset siktar på fler planerade operationer i höst

Osäkert läge – coronasituationen i hela världen kan påverka

Näringsliv

Hon öppnar sin första restaurang

”En dröm som blivit sann”

Olycka

E22: Två bilar körde ihop vid avfart

SOS larmat vid 10.30-tiden

Kyrkorenovering

Stängd kyrka ska rustas upp för miljoner

Experten: Därför är det viktigt att satsa