Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Larmet: Människor kränks i metalljaktens spår

Människor i Kongo-Kinshasa fördrivs från sina hem och utsätts för våld och sexuella övergrepp när myndigheter ska underlätta för företag som vill expandera sin industriella produktion i kobolt- och koppargruvor.
Det skriver Amnesty International i en ny rapport, där man kartlagt verksamheten vid sex olika gruvprojekt i landet.
Kongo-Kinshasa • Publicerad 12 september 2023
Gruvarbetare vid en koppar- och koboltgruva i sydöstra Kongo-Kinshasa. Arkivbild.
Gruvarbetare vid en koppar- och koboltgruva i sydöstra Kongo-Kinshasa. Arkivbild.Foto: Emmet Livingstone/AFP/TT

Rapporten bygger på intervjuer med 130 personer och innehåller bland annat vittnesmål om att soldater från den militära elitstyrkan Republikanska gardet systematiskt satte eld på hus i ett område i närheten av en av gruvorna.

Slutsatserna bygger även på analys av satellitbilder och dokumentation av förödelsen på de aktuella platserna.

Annons

Efterfrågan på metaller som koppar och kobolt har på senare år skjutit i höjden till följd av dess användning i tillverkningen av litiumjonbatterier som används för att driva såväl elbilar som mobiltelefoner.

Amnesty uppmanar nu myndigheterna i Kongo-Kinshasa att "omedelbart stoppa tvångsvräkningarna, tillsätta en opartisk utredningskommission samt stärka och tillämpa nationella lagar som rör gruvdrift och tvångsvräkningar i linje med internationella normer för mänskliga rättigheter", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons