Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Länsstyrelsen: Så är läget i Blekinge just nu

Länsstyrelsen arbetar för fullt med skolfrågan efter regeringens rekommendationer om distansundervisning.
– Det blir väldigt snabba puckar, säger försvarsdirektör Malin Lind Mattsson.
Hon trycker även på vikten av att allmänheten följer myndigheternas råd, för att plana ut sjukdomstillståndet och därmed avlasta vården.
Blekinge • Publicerad 17 mars 2020
Länsstyrelsen arbetar för fullt med skolfrågan efter regeringens rekommendationer om distansundervisning. Och allmänheten uppmanas fortsatt att noggrant följa myndigheternas riktlinjer.
Länsstyrelsen arbetar för fullt med skolfrågan efter regeringens rekommendationer om distansundervisning. Och allmänheten uppmanas fortsatt att noggrant följa myndigheternas riktlinjer.Foto: Staffan Lindbom

Länsstyrelsen i Blekinge har sedan tidigare gått upp i ett så kallat mindre stabsläge med anledning av coronaviruset. Sedan dess samarbetar myndigheten i stor utsträckning med Region Blekinge och kommunerna för att hjälpa till som stöd.

Skolfrågan

Under tisdagen meddelade regeringen att gymnasieskolor, komvux och högskolor rekommenderas att bedriva distansundervisning framöver.

Annons

Många skolor runt om i länet gick kort därpå ut med information om att de följer regeringens direktiv, vilket försvarsdirektör Malin Lind Mattsson ser positivt på.

– Vi har kommit överens om att följa de rekommendationer som ges, att hålla oss till dem och förhoppningsvis inte gå längre än så, säger Malin Lind Mattsson och fortsätter:

– Men det blir väldigt snabba puckar när vi får de här beskeden via en presskonferens. Som tur var resonerade vi om detta i länet redan förra veckan.

I och med länsstyrelsens förberedelser inför den potentiella situationen, som från och med tisdagen blev till verklighet, är försvarsdirektören och övriga i stabsgruppen redo att hantera skolorna gemensamt.

– Den stora frågan nu är att få upp en lägesbild för hur detta påverkar och hur man gör i länet, för det får ju konsekvenser för andra verksamheter.

Efter nära kontakt med skolor och kommuner kommer den erhållna informationen att skickas vidare upp i systemet.

– Så att kommunerna kan få det stöd de behöver från nationell nivå, menar Malin Lind Mattsson.

Allmänt förhållningssätt

Generellt uppmanas samtliga medborgare att följa de riktlinjer som myndigheterna kontinuerligt informerar om.

– Jag skulle vilja att man följer de rekommendationer som både smittskyddsläkaren och folkhälsomyndigheten ger. Att man tar sitt eget ansvar och det handlar främst om att skydda de som är mest utsatta, bland annat de äldre.

– På så vis får vi ett förlängt sjukdomstillstånd i landet och då får sjukvården chansen att klara av att behandla de som är sjukast, menar försvarsdirektör Malin Lind Mattsson.

Annons

• Stanna hemma när du är sjuk

• Var uppmärksam på symptom

• Tvätta händerna ofta

• Hosta och nys i armvecket

• Undvik att röra ögon, näsa och mun

• Använd handsprit

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Titta på videon nedan för information om hur du skyddar dig själv och andra:

Antal smittade

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste information har totalt elva fall bekräftats i Blekinge, fram till och med tisdag den 17 mars. Totalt är sammanlagt 1 167 fall bekräftade i hela Sverige vid samma tidpunkt.

LÄS MER i artiklarna nedan:

Tim JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons