Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Länsstyrelse varnar för utfyllnad i Öresund

Det finns en gräns för hur många utfyllnader Öresund tål, varnar länsstyrelsen i Skåne och upprepar kritiken mot den danska konstgjorda ön Lynetteholm.
Miljö • Publicerad 1 april 2022
Mellan Refshaleøen och Nordhavn i Köpenhamn pågår förberedelserna för att anlägga en konstgjord ö. Den skånska länsstyrelsen är fortsatt kritisk. Arkivbild.
Mellan Refshaleøen och Nordhavn i Köpenhamn pågår förberedelserna för att anlägga en konstgjord ö. Den skånska länsstyrelsen är fortsatt kritisk. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Skapandet av en ny, 290 hektar stor ö i Köpenhamn kommer att påverka flödena i Öresund. Det har tidigare framhållits av den skånska länsstyrelsen och detta har bekräftats i en ny granskningsrapport från ett internationellt konsultföretag, Deltares, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

"Vi har läst rapporten noggrant och diskuterat den ingående med andra myndigheter, däribland experter på SMHI och Havs- och vattenmyndigheten. Rapporten bekräftar att utfyllnaden kommer att resultera i en minskning av flödet i Öresund. Samtidigt visar rapporten att minskningen delvis kan kompenseras av att flödet ökar på andra platser i Öresund", säger vattenhandläggare Carl Lindqvist i pressutskicket.

Annons

Sannolikt blir det bara en liten effekt på flödena av just Lynetteholm, enligt den nya rapporten. Men detta ska läggas till alla andra tidigare utfyllnader som redan gjorts i Öresund liksom planerade vindkraftprojekt, framhåller han.

Även Malmö stad har velat göra en ny utfyllnad, om än i mycket mindre skala än den som ska göras i Köpenhamn. Också denna har länsstyrelsen i Skåne sagt nej till, liksom mark- och miljödomstolen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons