1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Landstinget bland de bästa i landet

Friskvårdsenheten Landstinget
i Blekinge är bland de bästa i landet på sitt jobb.
- Det är inte många landsting som funntis så länge som vårt som har en sådan bredd att erbjuda på sitt friskvårdsarbete, säger Annica Karlsson, friskvårdskonsulent.
Nyheter • Publicerad 3 november 2003

Tillsammans med sina medarbetare på friskvårdsenheten ivrar hon för landstingspersonalens välmående. Förutom att bland annat erbjuda hälsoprofiler, massage och viktminskningsgrupper gör de ibland större satsningar. Som projektveckan i hälsans tecken och projektåret då de varje månad erbjöd en aktvitiet som boule, simning, salsa eller cykel. Genom att ta hjälp av lokala föreningar fick de anställa pröva en ny aktivitet, samtidigt som de motionerade och hade kul.

Hälsotesterna är frivilliga och undersöker levnadsvanor samt innehåller ett konditionstest samt ett test för att se om personen är under- eller överviktig.

Nästa stora utmaning för friskvårdsenheten är att vara en av flera kuggar

i landstingets stora projekt för att få ner långtidssjukskrivningarna.

Vann tävling

När en riksomfattande tävling vid namn Ett steg i rätt riktning arrangerades för något år sedan var det ett lag från landstinget i Blekinge som vann.

- Tävlingen gick ut på att ett lag med fyra personer under en viss period skulle förbättra sin kondition, berättar Annica. Det lag som lyckats bäst vann en jordenruntresa.

Och bäst lyckades laget från Blodcentralen på Blekingesjukhuset i Karlskrona.

För friskvårdsenheten är en stor del av arbetet att tala om egenansvaret.

Mer måste göras

- Det handlar mycket om att ge och ta, säger Marie. Alla anställda inom landstinget har till exempel rätt till en timme friskvård på arbetstid per vecka när det finns tid. Men det räcker inte, man måste göra mer.

Tillsammans med Annica slår hon ett slag för de gym som finns på sjukhusen, gratis för de anställda. Landstinget erbjuder också gratis gympa och cirkelträning, stavgång med mera. Totalt arbetar åtta personer på friskvårdsenheten. Tre av dem är massageterapeuter.

Annelie Henrysson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.